BALKANBIHNAJNOVIJE VIJESTIRUKOMETSPORT

Kvalifikacije za EURO 2022: Obrvan u debiju na klupi bh. rukometaša pred velikim izazovom

BiH je Austriju u dosadašnjih sedam zvaničnih utakmica savladala samo jednom, uz pet poraza i jedan remi

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pod vodstvom novog selektora Ivice Obrvana večeras će u Bugojnu odigrati jako važnu zaostalu utakmicu drugog kola grupe 2 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine.

Pred Obrvanom je u debiju na klupi bh. tima veliki izazov. Naime, BiH ukoliko želi ostati u igri za plasman na EURO 2022 mora savladati Austrijance. Iako Austrija ne važi za rukometnu velesilu riječ je o reprezentaciji koju je BiH savladala samo jednom u istoriji u takmičarskim utakmicama, i to davne 1997. godine u kvalifikacijama za EURO 1998. Ukupno su BiH i Austrija odigrali sedam zvaničnih utakmica. Austrijanci imaju pet pobjeda, dok su zabilježeni po jedan remi i već spomenuti trijumf bh. tima.

Uz neugodnog rivala Obrvan je pred okupljanje imao problema sa odzivom igrača, jer je zbog privatnih obaveza izostao jedan od najboljih bh. rukometaša Marko Panić. Hrvatski trener na klupi BiH bio je zadovoljan onim što je vidio tokom nekoliko dana priprema za večerašnji duel, i što se tiče uslova za rad, ali i odnosom reprezentativaca prema obavezama.

“Privodimo kraju pripreme za jako važnu utakmicu sa Austrijom. Nadam se da će do nedjelje sve leći na svoje mjesto, uz te sitne probleme i krupne sa određenim igračima koje imamo. Nadam se da ćemo biti dovoljno spremni, fokusirani i motivisani da zabilježimo pobjedu. Zadovoljan sam kako su igrači reagovali na moj rad. Skoncentrisani su. Prihvatili su neke sugestije. Na treninzima sve izvršavaju vrlo kvalitetno”, istakao je nedavno Obrvan.

Utakmica drugog kola grupe A kvalifikacija za EURO 2022 između BiH i Austrije igraće se večeras u Bugojnu.

Poredak grupe 2: Njemačka 8 bodova, BiH 2 (utakmica manje), Estonija 2, Austrija 2 (-1).

Na Evropsko prvenstvo, koje će se od 13. do 30. januara 2022. godine održati u Slovačkoj i Mađarskoj, plasiraće se svije prvoplasirane selekcije iz osam kvalifkacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Ranije su nastup na EURO 2022 osigurali domaćini i Španija i Hrvatska, kao aktuelni šampion i vicešampion Evrope.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker