NAJNOVIJE VIJESTIOSTALI SPORTOVISPORTVijesti iz Turske

Turska: U septembru se održava prvi Bosforski triatlon

Na Bosforskom triatlonu sportisti će plivati ​​2.300 metara, voziti bicikl 90 kilometara i trčati 21 kilometar

 

Predsjednik Federacije za triatlon Republike Turske Bayram Yalcinkaya izjavio je da će u septembru po prvi put u istanbulskom tjesnacu biti organizovan Bosforski triatlon, javlja Anadolu Agency (AA).

Yalcinkaya je u razgovoru za AA kazao da su obavili sve potrebne pripreme za ovo takmičenje.

“Utrku ćemo održati 11. i 12. septembra. To će biti prvi triatlon na Bosforu. Ova utrka će biti svojevrsni brend i dat će ozbiljan doprinos promociji naše države i sportskog turizma. Želimo početi sa 600 sportista. Sljedeće godine želimo taj broj povećati na 2.000, a na 100. godišnjici Republike Turske, 2023. godine, na 3.000”, kazao je Yalcinkaya.

Istakao je da namjeravaju da se takmičenje održi pod nazivom “Predsjednički istanbulski Bosforski triatlon” te kako žele da postane tradicionalna utrka.

“Nadam se da ćemo takmičenje organizovati u septembru ako ne bude nekih problema zbog pandemije koronavirusa. Radimo na organizaciji takmičenja već dvije godine. Nismo mogli održati prošle godine zbog pandemije, ali želimo to učiniti ove godine”, dodao je Yalcinkaya.

Planirano je da utrka već naredne dvije godine dobije međunarodnu dimenziju.

Cilj je da takmičenje, koja će ući u kalendar Evropske asocijacije za triatlon (ETU) naredne godine, bude domaćin završnih takmičenja Evropskog prvenstva 2023. godine.

Triatlon je atletsko takmičenje koje u sebi sadrži tri različite discipline. Najčešće se pod triatlonom podrazumijeva sportsko takmičenje u disciplinama: plivanje, biciklizam i trčanje. Takmičar mora tokom utrke prijeći unaprijed zadane dionice plivajući, vozeći bicikl, odnosno trčeći prema unaprijed zadanom rasporedu.

Na Bosforskom triatlonu sportisti će plivati ​​2.300 metara, voziti bicikl 90 kilometara i trčati 21 kilometar.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker