BALKANGLASANJE ZA IZBORENAJNOVIJE VIJESTINOVITETIPOLITIKA

Albanija: Na parlamentarnim izborima vodi Socijalistička partija Edija Rame

Prema podacima objavljenim na web stranici Centralne izborne komisije (CIK), od prebrojanih 94 posto biračkih mesta Socijalistička partija Albanije vodi sa 48,66 odsto glasova ili sa 74 poslanička mandata

 

Nastavljen je proces prebrojavanja glasova sa parlamentarnih izbora održanih 25. aprila u Albaniji, a po broju glasova vodi, do sada vladajuća, Socijalistička partija premijera Edija Rame, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima u utorak objavljenim na web stranici Centralne izborne komisije (CIK), od prebrojanih 94 posto ili 4.894 biračkih mesta od ukupno 5.199, Socijalistička partija Albanije vodi sa 48,66 odsto glasova ili sa 74 poslanička mandata.

Na drugom mestu je koalicija koju predvodi najveća opoziciona stranka, Demokratska partija Albanije Lulzima Bashe sa 39,40 odsto glasova ili 59 poslaničkih mesta.

Na terećem mestu je Socijalistički pokret za integraciju, liderke Monike Kryemadhi, sa 6,86 posto glasova ili obezbeđena četiri poslanika. Socijalistički pokret za integraciju je pred ove izbore sklopio sporazum sa Demokratskom partijom o zajedničkoj vladavini nakon izbora.

Socijaldemokratska partija je osvojila 2,24 odsto glasova, čime je obezbedila tri od 140 poslaničkih mesta u Skupštini Albanije.

Na izborima 25. aprila takmičilo se 12 političkih subjekata, dve koalicije i deset partija, te nekoliko nezavisnih kandidata u 12 izbornih jedinica koje odgovaraju okruzima u zemlji.

Prema reformisanom izbornom sistemu ove godine se pored subjekata glasalo i za kandidate na osnovu otvorenih lista. Novina je bila i identifikacija birača biometrijskim dokumentima, kao i pilot projekat elektronskog glasanja sproveden u jednoj zoni Tirane.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker