BALKANBIHKanton SarajevoKORONA VIRUSNAJNOVIJE VIJESTINOVITETIPOMOĆVAKCINA PROTIV COVID-19

Sarajevo: U Starom Gradu vakcinacija nepokretnih osoba na kućnim adresama

Vakcinalni tim 2 Doma zdravlja Stari Grad vakcinisao je građane na području mjesnih zajednica Vratnik, Toka-Džeka i Logavina

 

Zahvaljujući odličnoj saradnji Općine Stari Grad i Doma zdravlja Stari Grad u evidentiranju nepokretnih osoba koje ne mogu same otići na vakcinaciju, u ovoj općini je u toku njihova vakcinacija na kućnim adresama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Općine Stari Grad, vakcinacija ove grupe građana u njihovim domovima počela je prošlog petka i obavljao je samo jedan vakcinalni tim, kojeg čine ljekar i dvije medicinske sestre. Međutim, da bi se posao završio do kraja ove sedmice, formiran je još jedan tim. Pacijenti dobijaju Sinovac kinesku vakcinu, a za ovu akciju je obezbijeđeno 120 komada. Revakcinancija je planirana za četiri sedmice.

Vakcinalni tim 2 Doma zdravlja Stari Grad vakcinisao je građane na području mjesnih zajednica Vratnik, Toka-Džeka i Logavina. Članica ovog tima sestra Elma Tabaković pohvalila je koordinaciju Općine i Doma zdravlja.

“Na vrijeme smo dobili revidirane spiskove iz starogradskih mjesnih zajednica sa imenima i podacima starih osoba iznad 75 godina. Potom smo pozivali pojedinačno svakog pacijenta i pravili poseban spisak nepokretnih osoba kojima trebamo doći na kućnu adresu i dati vakcinu“, kazala je Tabaković.

Njena kolegica Narcisa Ćurevac pojasnila je protokolarnu proceduru vakcinacije.

“Ljekar prvo izvrši kratki pregled i traži primarne zdravstvene informacije. Sestre to unose u dokument, kojeg poslije potpisuje pacijent, čime daje svoj pristanak na vakcinaciju. Nakon primanja vakcine dobija se vakcinalni karton sa adekvatnim kodom vakcine i datumom primanja prve, a potom i druge doze“.

Dr. Indira Šebić istakla je da do sada nisu imali zabilježenih neželjenih efekata vakcine.

“Mi od početka ove akcije u Starom Gradu nismo imali niti jedan neželjeni efekt. Isti slučaj je sa kolegama koji rade masovnu vakcinaciju na Zetri. Mi medicinski radnici istinski smatramo da je od vakcine mnogo veća korist nego šteta. Deset neželjenih efekata vakcine nije ni približno hiljadama preminulih od virusa SARS-CoV-2“, rekla je dr. Šebić.

Vakcinalni tim 2 posjetio je i 87-godišnju Nadiju Sultović, koja živi u ulici Hrgića.

“Zaista sam bila presretna kada sam dobila poziv od Doma zdravlja da me vakcinišu u mom domu. Teško se krećem i po kući, ne znam kako bih igdje otišla na vakcinisanje. Uvjerena sam da će nam vakcina donijeti mnogo veću sigurnost“, kazala nam je Nadija odmah po primanju svoje prve doze.

Podsjećamo, prijave za vakcinaciju građana vrše se putem viber aplikacije –eVakcina, ali i mjesnih zajednica za osobe koje ne znaju koristiti modernu tehnologiju ili ne raspolažu mobitelima i aplikacijama.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker