ASTRONOMIJANAJNOVIJE VIJESTINAUKANOVITETISCI-TECHSVIJETZANIMLJIVOSTI

Najbrže razvijeno vozilo: 150 kilometara u sekundi

Letjelica Parker, koju je NASA poslala Suncu, oborila je rekord brzine. Vozilo je postizalo brzinu od 150 kilometara u sekundi. To odgovara petdeset hiljaditih brzina svjetlosti.

 

Solarna sonda Parker (Parker Solar Explorer), koju je razvila Američka uprava za aeronautiku i svemir (NASA), oborila je rekord brzine.Plansiran na Sunce 2018. godine, Parker je postigao brzinu od 532 hiljade kilometara na sat. Tako je vezala rekord za najbrži umjetni objekt u svemiru.

Prethodni rekord već je bio u vlasništvu Parkera, a Solar Explorer je takođe držao rekord umjetnih objekata u blizini Sunca. Sa brzinom od 150 kilometara u sekundi, puni obilazak Zemlje može se obaviti za 4,5 minuta, a ovo je desettisućita brzina svjetlosti. Rekord je snimljen 29. aprila.

Parker, čija misija treba završiti 2025. godine, premašio je tek osmu od 24. unaprijed određenih kontrolnih tačaka.U svakoj tački vozilo koristi Venerinu gravitaciju za povećanje brzine i približava se Suncu. Inženjeri koji su razvili Parker misle da bi to moglo ubrzati do 692.000 kilometara na sat. To odgovara brzini od 192 kilometra u sekundi.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker