KORONA VIRUSNAJNOVIJE VIJESTINOVITETIVijesti iz Turske

Turska i Grčka postigli dogovor o međusobnom priznavanju certifikata o vakcini protiv COVID-19

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je kazao da je Turska počela raditi na konkretnim projektima s naglaskom na akciju i saradnju s grčkom stranom, dodajući da su se dvije države dogovorile oko 25 stavki na listi područja saradnje

 

Turska i Grčka postigli su dogovor o međusobnom priznavanju certifikata o vakcini protiv COVID-19, izjavili su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova dviju država nakon sastanka u Atini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sporazum koji smo postigli danas uzajamno će imati pozitivan doprinos za naše turističke sektore”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.

Cavusoglu je kazao da je Turska počela raditi na konkretnim projektima s naglaskom na akciju i saradnju s grčkom stranom, dodajući da su se dvije države dogovorile oko 25 stavki na listi područja saradnje.

Naglasio je da je Turska spremna za dijalog bez ikakvih preduvjeta u cilju poboljšanja bilateralnih odnosa s Grčkom.

“Dogovorili smo se da ćemo otkloniti razlike u okviru dobrosusjedskih odnosa, međunarodnog prava i poštivanja zajedničkih interesa”, naglasio je Cavusoglu.

Dendias je izjavio da su na sastanku razgovarali o bilateralnim odnosima, kao i o odnosima između Evropske unije i Turske.

Također je čestitao kolegi Cavusogluu na uspjehu turske košarkaške ekipe Anadolu Efes koja je osvojila titulu prvaka Eurolige.

Prije susreta sa grčkim kolegom, šef turske diplomatije susreo se i s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Cavusoglu je u nedjelju stigao u dvodnevnu posjetu Grčkoj.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker