NAJNOVIJE VIJESTINOVITETIREGION

Hrvatska: Veliko interesovanje za kurseve turskog jezika Instituta “Yunus Emre”

Institut "Yunus Emre" u Zagrebu saopćio je da su tokom trajanja pandemije COVID-19 pokrenuli brojne digitalne aktivnosti i usluge

 

Kursevi turskog jezika koje je Institut “Yunus Emre” pokrenuo u Hrvatskoj putem interneta tokom pandemije koronavirusa privukli su veliku pažnju, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Instituta “Yunus Emre” u Zagrebu, koji djeluje od 2016. godine, saopćili su da su tokom trajanja pandemije COVID-19 pokrenuli brojne digitalne aktivnosti i usluge.

“Aktivnosti koje je Institut ‘Yunus Emre’ u Zagrebu ranije održavao u fizičkom obliku tokom pandemije provodimo putem interneta, uključujući susrete, izložbe, sedmice dokumentarnog filma, festivale i večeri poezije”, navodi se u saopćenju.

Ukupno 349 osoba prijavilo za novi termin kurseva turskog jezika u toj zemlji. Kursevi turskog jezika, koji počinju 2. juna, bit će organizirani besplatno putem interneta.

Polaznici će na kursevima učiti jezičke vještine slušanja, govora, čitanja i pisanja.

U saopćenju također podsjećaju da je u okviru “Godine ‘Yunusa Emrea'” u zemljama Balkana organizovana manifestacija “Večer poezije ‘Yunusa Emrea'” uz doprinos kulturnih centara “Yunus Emre” u Zagrebu, Sarajevu, Mostaru, Prištini, Podgorici, Tirani i Skoplju.

Navodi se da je “Sedmica turskog dokumentarnog filma” organizovana u saradnji s kulturnim centrima u Berlinu i Beogradu, privukla veliku pažnju u Evropi i na Balkanu.

U saopćenju još stoji da su se uz podršku Instituta “Yunus Emre” studenti koji se obrazuju na katedrama za turkologiju u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Mostaru i Tuzli ove godine okupili u Hrvatskoj s ciljem promocije i razvijanja turkologije, jačanja međufakultetske saradnje te poticanja istraživanja i akademskog rada kod studenata.

Najavljeno je također da će se projekat “Dani turskog filma” prvi put održati u Dubrovniku od 16. od 23. jula.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker