SVIJET

Turska i Katar načelno postigli dogovor s talibanima oko upravljanja aerodromom u Kabulu

Turska i Katar postigli su preliminarni dogovor s talibanskom administracijom oko vođena Međunarodnog aerodroma “Hamid Karzai” u Kabulu i još četiri aerodroma u Afganistanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama koje je dopisnik AA dobio iz diplomatskih izvora, tursko-katarska delegacija, koja je jučer stigla u Kabul, glavni grad Afganistana, postigla je načelni dogovor s afganistanskom stranom o vođenju aerodroma “Hamid Karzai” i još četiri aerodroma u zemlji.

Tokom produktivnih sastanaka oko rada aerodroma postignut je konsenzus o uspostavljanju međusobnih tehničkih timova kako bi se utvrdili detalji i nastavak pregovora kroz tehničke odbore u narednim danima.

Navedeno je da će tursko-katarska delegacija, koja će otputovati iz Kabula u Dohu, nastaviti zajednički rad.

Međunarodni aerodrom “Hamid Karzai“ u Kabulu ima stratešku važnost i smatra se glavnom tačkom zračne veze Afganistana sa ostatkom svijeta.

Talibanski pokret je sredinom augusta preuzeo kontrolu vlasti u Afganistanu, a predsjednik Ashref Ghani je napustio tu zemlju. Aerodrom u Kabulu bio je glavni izlaz za hiljade Afganistanaca i stranaca koji su također napustili Afganistan.



Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.




Source link
#Turska #Katar #načelno #postigli #dogovor #talibanima #oko #upravljanja #aerodromom #Kabulu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker