SVIJET

Egipat domaćin razgovora o dešavanjima na okupiranoj Zapadnoj obali

Predstavnici Egipta, Jordana i Palestine održali su u ponedjeljak sastanak u glavnom gradu Egipta Kairu, na kojem su razgovarali o najnovijim događanjima u Palestini, javlja Anadolu Agency (AA).

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry, jordanski Ayman Safadi i predsjednik Palestinske uprave za civilne poslove Hussein Al-Sheikh razgovarali su o izraelskom nasilju i napadima izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Eskalaciju terorističkih operacija doseljenika podržava i štiti izraelska vlada”, izjavio je Al-Sheikh, a objavila je palestinska novinska agencija Wafa.

U razgovoru za Anadolu Agency Ahmed Al-Deek, savjetnik palestinskog ministra vanjskih poslova, rekao je da su na sastanku također razmatrani napori SAD-a za izgradnju povjerenja između Palestinaca i Izraelaca.

“Tokom sastanka razgovarano je i o primirju između Gaze i Izraela i obnovi palestinske teritorije”, dodao je on.

Egipat je posredovao u sporazumu o prekidu vatre između Izraela i palestinskih grupa otpora u Gazi nakon posljednje izraelske vojne ofenzive na Gazu u maju.

U septembru se egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi sastao s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom u gradu Sharm el-Sheikh na Crvenom moru, a razgovarali su o oživljavanju bliskoistočnog mirovnog procesa, koji je propao 2014. zbog odbijanja Tel Aviva da zaustavi izgradnju naselja.



Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.




Source link
#Egipat #domaćin #razgovora #dešavanjima #okupiranoj #Zapadnoj #obali

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker