SVIJET

Za podršku Afganistanu i susjednim državama potrebno 589 miliona dolara

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pokrenula je u utorak međunarodni apel za prikupljanje više od 589 miliona dolara za odgovor na hitne humanitarne potrebe, kao i potrebe zaštite stanovnika u Afganistanu i šest susjednih država, prenosi Anadolu Agency (AA).

Navodi se da je IOM-u, agenciji Ujedinjenih naroda (UN) koja se bavi migracijama, potreban novac kako bi pružila pomoć za više od 3,6 miliona osoba pogođenih krizom.

“Kriza u Afganistanu intenzivira humanitarne potrebe i povećava rizik od raseljavanja kako unutar zemlje, tako i preko granica, u regiji”, rekao je Ugochi Daniels, zamjenik generalnog direktora IOM-a za operacije.

U IOM-ovom revidiranom Akcionom plan za Afganistan i susjedne zemlje navodi se da je potrebno pružiti hitan odgovor na migracijske i krize raseljavanja ljudi.

“Skoro šest mjeseci nakon političke tranzicije u augustu 2021. godine za više od polovine afganistanskog stanovništva potrebna je humanitarna pomoć, što je 30 posto više nego prošle godine”, rekao je Daniels.

On je poručio da se Afganistan suočava sa realnim rizikom od sistemskog kolapsa i humanitarne katastrofe “jer su skoro svi Afganistanci sada upali u siromaštvo”.

Talibanski pokret je sredinom augusta 2021. godine preuzeo kontrolu vlasti u Afganistanu, a tadašnji predsjednik Ashref Ghani je napustio zemlju.



Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.




Source link
#podršku #Afganistanu #susjednim #državama #potrebno #miliona #dolara

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker