FOTOGenelLIFESTYLENAJNOVIJE VIJESTI

Holandija: Proljećni pogled na polje tulipana u Lisseu

U aprilu i maju, tulipani cvjetaju u gotovo svim bojama, kraseći mali grad Lisse i unoseći čaroliju i vedrinu u živote njegovih stanovnika

 

Holandija, najveći svjetski komercijalni proizvođač tulipana, svojim šarenim poljima lala svakog proljeća dočekuje posjetioce iz cijelog svijeta.

U aprilu i maju, tulipani cvjetaju u gotovo svim bojama, kraseći mali grad Lisse i unoseći čaroliju i vedrinu u živote njegovih stanovnika.

Daan Jansze, koji se bavi proizvodnjom tulipana već 35 godina, nada se da će ove godine prodati oko 500 do 600 hiljada lukovica ovog mnogima omiljenog cvijeća.

Jansze je za Anadolu Agency (AA) rekao da posao proizvodnje tulipana rade tokom cijele godine, a da se plodovi rada najviše vide u aprilu i početkom maja, prilikom njihovog cvata.

“Sada je posao tu… Naše najveće vrijeme je ljeto kada beremo lukovice. Onda imamo veoma duge dane rada. Sada smo zauzeti provjeravanjem polja za bolesne biljke, to je ono što sada radimo. Imamo i puno lukovica tulipana u plastenicima jer smo, naravno, napravili puno cvijeća zimi”, rekao je.

Prvi tulipani u Evropu stigli su sa prostore današnje Turkiye u drugoj polovini 15. stoljeća. Lukovice lala koje je poslao ambasador Austro-Ugarske u Istanbulu Ogier Ghislain de Busbecq, koji je također bio botaničar, prvo su stigle u Beč, a zatim u Holandiju.

Cvijet tulipana ima značajnu ulogu u orijentalnoj historiji i tradiciji. Period 18. stoljeća u Osmanskom carstvu nazivao se “Period lala” (Lale Devri). Veže se za vrijeme kada su osmanski sultani i veliki veziri bili pod uticajem Francuske i Evrope, zbog čega je i ljubav prema ukrašavanju vrtova, pogotovo tulipanima, bila izraženija nego u ostalim periodima Osmanske imperije.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker