SVIJET

Zabrinutost Turkiye zbog članstva Švedske i Finske u NATO-u treba ozbiljno shvatiti

Zabrinutost Turkiye zbog nastojanja Švedske i Finske da se pridruže NATO-u treba ozbiljno shvatiti, izjavila je u utorak njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se novinarima u Briselu uoči sastanka ministara odbrane Evropske unije (EU), Lambrecht je podvukla da odluke NATO-a zahtijevaju jednoglasno odobrenje svih saveznika, uključujući Turkiye.

“Stoga je takođe važno da sada imamo intenzivne razgovore sa Turkiye i ozbiljno shvatimo njenu zabrinutost ili argumente“, naglasila je Lambrecht.

Istakla je podršku Njemačke za članstvo Švedske i Finske u NATO-u i izrazila nadu da će savez pronaći rješenje.

“Ako se jake članice EU-a poput Švedske i Finske konačno pridruže alijansi, to će obogatiti NATO. Uvjerena sam da će se i Turkiye u to uvjeriti”, rekla je Lambrecht.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je u utorak zahtjev za članstvo svoje zemlje u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Tom prilikom je kazala da će aplikacioni dokument, zajedno sa zahtjevom iz Finske, uskoro biti dostavljen NATO-u.

Decenijama su Švedska i Finska zauzimale neutralan spoljnopolitički stav u regionu, ali tekući rat Rusije i Ukrajine koji je počeo 24. februara izazvao je promjenu u njihovom pristupu, pri čemu su i javnost i većina političara bili za ulazak u NATO savez.

Međutim, Švedska i Finska, koje su izrazile namjeru da traže članstvo u NATO-u, nisu pozitivno odgovorile na zahtjeve Turkiye, koja je članica saveza više od 70 godina, za izručenje ukupno 33 terorista.

Ranije je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izrazio rezerve u pogledu mogućeg članstva Finske i Švedske u NATO-u, rekavši da skandinavske zemlje podržavaju terorističku grupu YPG/PKK.

Teroristička organizacija PKK-a nalazi se na listi terorističkih organizacija EU-a, ali Turkiye se žali da mnoge evropske zemlje tolerišu njihovo prisustvo i dozvoljavaju im da regrutuju i prodaju narkotike kako bi finansirali svoje napade.

U više od 35 godina terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristička organizacij PKK odgovorna je za smrt više od 40.000 osoba, uključujući žene i djecu. YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a.

U ponedjeljak je švedsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo da će visokorangirani predstavnici Švedske i Finske posjetiti Turkiye u narednim danima kako bi u Ankari obavili zvanične razgovore o zahtjevima za članstvo u NATO-u.



Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.




Source link
#Zabrinutost #Turkiye #zbog #članstva #Švedske #Finske #NATOu #treba #ozbiljno #shvatiti

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker