SVIJET

Odlučni smo da zajedno radimo naspram aktuelnih geopolitičkih izazova

Vlasti Republike Turkiye i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u zajedničkoj izjavi su poručile da su te dvije zemlje odlučne da zajedno rade i blisko sarađuju u suočavanju s aktuelnim geopolitičkim izazovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Zajednička izjava objavljena je nakon što su se ministri vanjskih poslova Turkiye i SAD-a Mevlut Cavusoglu i Antony Blinken sastali u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

U saopćenju se navodi da su se Cavusoglu i Blinken sastali u okviru Tursko-američkog strateškog mehanizma kako bi potvrdili snažnu saradnju između dva saveznika i partnera u NATO-u.

“Turkiye i Sjedinjene Države su odlučni da rade zajedno i blisko sarađuju u suočavanju sa trenutnim geopolitičkim izazovima. Ministri Cavusoglu i Blinken imaju za cilj razvoj bilateralne saradnje kroz otvoreni i konstruktivni dijalog, kako je i predviđeno Strateškim mehanizmom“, navodi se u saopćenju.

Na sastanku dva ministra razgovarano je i o metodama i konkretnim koracima za povećanje saradnje i jačanje veza u oblastima odbrane, borbe protiv terorizma, energetske i prehrambene sigurnosti te borbe protiv klimatskih promjena.

“Ministri su također ponovo potvrdili svoju snažnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine naspram neprihvatljivog rata Rusije. U tom kontekstu, Turkiye i Sjedinjene Države ponovili su svoju podršku pronalaženju rješenja za okončanje rata“, navodi se u saopćenju.



Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.




Source link
#Odlučni #smo #zajedno #radimo #naspram #aktuelnih #geopolitičkih #izazova

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker