SVIJET

Saglasni smo o revitalizaciji bilateralnih veza

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je kako rad na pozitivnoj agendi između Turkiye i Izraela može pomoći u konstruktivnijem rješavanju nesuglasica između te dvije zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu i prvi je šef turske diplomacije koji je to učinio u proteklih 15 godina, a nakon sastanka s izraelskim kolegom Yairom Lapidom, istakao je da je, uprkos razlikama u stavovima, korisno nastaviti dijalog.

“To bi trebalo da se zasniva na međusobnom poštovanju i uvažavanju međusobnih zabrinutosti. To će biti od koristi, ne samo za naše bilateralne odnose, već i za mir u našem regionu“, naglasio je Cavusoglu.

Dalje je kazao da je s Lapidom razgovarao i o regionalnim temama te je istakao kako rad na pozitivnoj agendi može pomoći u konstruktivnijem rješavanju nesuglasica.

“Zaista, dijalog koji smo uspostavili na nivou šefova država prošlog ramazana, također je doprinio nastojanjima da se očuva mir“, kazao je Cavusoglu.

Ističući kako je postignuta suglasnost o ponovnom uspostavljanju tehničkih sastanaka između ministarstava i relevantnih javnih institucija Turkiye i Izraela, Cavusoglu je rekao da postoji suglasnost o potrebi obnove bilateralnih odnosa na mnogim poljima i uspostavljanja različitih mehanizama saradnje, uključujući i pokretanje pregovora o civilnom zrakoplovstvu.

Cavusoglu je također kazao da ekonomije Turkiye i Izraela imaju prirodnu osnovu za partnerstvo jer se radi o ekonomijama koje su geografski bliske i koje se međusobno upotpunjuju.

“Turkiye i Izrael su u oba pravca među deset najvećih trgovinskih partnera. Uprkos poteškoćama s kojima se suočavamo, kao što je COVID-19 i uprkos razlikama iz prošlosti, naš obim trgovine je nastavio da raste“, poručio je turski šef diplomacije.

Cavusoglu i Lapid su danas razgovarali i o palestinsko-izraelskom pitanju, a turski ministar je kazao kako vjeruje da rješenje na bazi uspostave dvije države u okviru parametara Ujedinjenih nacija predstavlja jedinu opciju za trajni mir.

“I to je ono što mi zaista želim vidjeti, trajni mir na Bliskom istoku“, rekao je Cavusoglu.

Kazao je kako također vjeruje da će normalizacija tursko-izraelskih veza imati pozitivan efekat na mirno rješavanje palestinsko-izraelskog konflikta.

“Kao i uvijek, Turkiye ima konstruktivnu ulogu. Sada je Turkiye spremna da doprinese naporima ka dijalogu i preuzme odgovornost“, zaključio je Cavusoglu.



Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.




Source link
#Saglasni #smo #revitalizaciji #bilateralnih #veza

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker