GenelNAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Suša koja je počela u Italiji u junu je glavna briga za ostatak ljeta

Suša u Italiji, koja je počela sredinom juna zbog smanjenja padavina i nedavnih visokih temperatura, bila je ozbiljna zabrinutost do kraja ljeta u mnogim područjima, posebno u poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući navodnjavanje.

 

Zbog svoje geografske strukture koja se proteže od sjevera do juga, suša u Italiji, koja uglavnom pati od suše u južnim krajevima, ove je godine izazvala jače zvonjenje zvona za uzbunu, posebno u sjevernim krajevima koji imaju više padavina i imaju više vodnih resursa od juga.

Vodostaj u Pou, najvećoj rijeci u zemlji, koja je jedna od glavnih žila poljoprivredne proizvodnje zemlje, koja izvire iz Alpa na sjeveru i uliva se u Jadransko more na istoku, ostaje na dnevnom redu zemlji, kako vodostaj pada na najniži nivo u posljednjih 70 godina, a vode u jezerima, koja su izvor slatke vode, se povlače.

U Italiji, gdje su neke regije poduzele mjere za borbu protiv suše i spremaju se da proglase vanredno stanje, stručnjaci koji pažljivo prate problem suše dali su procjene dopisniku AA.

Menadžer za ekonomske poslove Italijanskog poljoprivrednog udruženja (Coldiretti) Lorenzo Bazzana izjavio je da je situacija izuzetno loša i rekao: “Situacija je veoma loša zbog nedostatka vode. Nedostatak vode je povezan sa ovim periodom vrućeg vremena, veoma vrućeg, tek smo na kraju juna i još smo na početku sezone navodnjavanja. „Završiće se junu, a zatim jul i avgust. Tako da su pred nama veoma važni i veoma topli mjeseci, naša briga je sve o tome.” rekao je.

Što se tiče efekata suše, Bazzana je rekao: “Teško je napraviti procjenu. U Italiji je pad padavina za 50 odsto. U ovom periodu su veoma visoke temperature. Samo oko 40 stepeni ove nedelje, posebno u na jugu, pa čak i na sjeveru.”

Bazzana je istakao da je poljoprivredna proizvodnja pogođena nedostatkom vode na sjeveru, a samim tim i restrikcijama korištenja vode u pojedinim naseljima. on je rekao.

Navodeći da je 10 hiljada hektara pirinčanog polja zamijenjeno sojom zbog nedostatka vode, Bazzana je rekao da su suočeni sa rizicima i štetnostima u različitim kulturama, kao što je nemogućnost navodnjavanja kukuruza koji su započeli sadnju u završnoj fazi.

Osvrćući se na situaciju u najvećoj rijeci u zemlji, Bazzana je rekao: “Rijeka Po nikada nije bila na tako niskom nivou u posljednjih 70 godina, ovo je apsolutno kritična situacija.”

Ističući da postoji problem kada morska voda uđe u korito gdje se Po uliva u Jadran, Bazzana je objasnio da to onemogućava poljoprivredu i rizikuje uništavanje obrađenih površina.

Što se tiče rizika od dezertifikacije od 28 posto Italije, Bazzana je rekao: “Mi dobro znamo da su istorijski centralni i južni regioni osjetljiviji u smislu suše. Ove godine su centralne i južne regije dobile nešto padavina i vidimo da su brane punije nego prethodnih godina.”Sjeverni regioni ove godine više pate. Jasno je da se vjerovatnoća dezertifikacije od 28 posto odnosi uglavnom na južne i centralne regije u poređenju sa sjeverom. Ove godine, iako on kaže drugačije.”

Što se tiče mjera koje treba preduzeti protiv suše, Bazzana je objasnio da je riječ o projektu koji su predstavili prije četiri godine i nastavio ovako:

“Kada pada kiša, moramo da štedimo vodu jer kiša zapravo i ne pada. Kiša možda ne pada mjesecima, pada kiša 3 dana, ali ovo bi trebalo da budemo u mogućnosti da sačuvamo da kada pada kiša, možemo iskoristiti to kada nema vode. Kada pada kiša, moramo paziti da se ta voda skladišti i da ne ide prema moru, jer jednom te vode uđu u more. Jednom primljene, ne mogu se ponovo koristiti.”

“Rijeka Tibar i jezero Bracciano su također u nevolji”

Ilaria Falconi, članica italijanskog udruženja za životnu i geologiju, regija Lacio, rekla je: “Doživljavamo tešku situaciju suše koju smo iskusili 2017. godine zbog nedostatka vode 2022. godine. Zbog visokih temperatura zabilježenih od maja, nastao je jaz bez kiše .”

Ističući da i drugi izvori vode, poput rijeke Po, najveće rijeke na sjeveru zemlje, također prolaze kroz težak period, Falconi je rekao: „Rijeka Tibar i jezero Bracciano u regiji Lazio su također u teškom periodu. situacija u tom pogledu.”

Suša koja je počela u Italiji u junu je glavna briga za ostatak ljeta
İtalya’da azalan yağışlar ve son dönemdeki yüksek hava sıcaklıkları sebebiyle henüz haziran ortasında baş gösteren kuraklık, özellikle tarımsal üretimde sulama da dahil olmak üzere pek çok alanda yazın geri kalanı için ciddi endişe kaynağı oldu. Başkent Roma’nın da içinden geçen Tiber nehrinin su seviyesinin düştüğü dikkati çekti. Su seviyesinin düşmesiyle nehir üstündeki Melekler Köprüsü ile Vittorio Emanuele 2 köprüsü arasındaki kısımda sazlık alanların ve bazı antik kalıntıların su yüzeyine çıktığı görüldü.
( Barış Seçkin – Anadolu Ajansı )

Navodeći da treba napraviti dugoročne planove, kao i trenutna rješenja u kratkom roku za rješavanje krize suše i suše, Falconi je rekao: “Treba povećati ulaganja u održavanje vodovodnih mreža, infrastrukturu za instalaciju prilagoditi klimatskim i demografske prilike, aktivnosti monitoringa resursa, svjesno trošenje vodnih resursa, povećanje lokacije, svjesno korištenje podzemnih voda, sprovođenje planova osjetljivih na klimatske promjene i zaštite ekosistema.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker