HRANA I PIĆENAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Ukrajina: U lukama u Odesi čeka šest miliona tona žitarica

Izvoz žitarica u poređenju s periodima prije rata odvija se pet puta sporije

 

Jurij Dimčoglo, savjetnik ratnog guvernera Odeske oblasti kazao je kako u samo tri luke u Odesi čeka šest miliona tona žitarica te da malo manja količina čeka u Mikolajivu.

Dimčoglo je u izjavi za Anadolu Agency (AA) govorio o najnovijim dešavanjima i sigurnosnim mjerama u Odeskoj oblasti.

Podsjetio je kako se najveće luke u državi nalaze u Odeskoj oblasti te da su zatvorene zbog rata koji je u toku i mina u moru.

– Milioni tona žitarica čekaju na izvoz –

Istakao je kako je zbog napada Rusije, u lukama u Odesi, koja je od ključne važnosti za Ukrajinu na Crnom moru, na izvoz čeka nekoliko miliona tona žitarica.

“Samo šest miliona tona žitarica čeka u tri luke u Odesi. Nešto manja količina od te nalazi se u Mikolajivu”, rekao je Dimčoglo.

Kazao je kako se u hangarima poljoprivrednika i skladištima željeznice nalaze velike količine žitarica, a zahvalio je Turkiye na naporima za rješavanje problema globalnog izvoza žitarica.

Dimčoglo je kazao kako manje količine pšenice trenutno preko luke Izmajil, na Dunavu, izvoze u Rumuniju.

“Međutim tamo mogu ući samo brodovi od 3.000 tona, 5.000 tona”, kazao je Dimčoglo.

Kazao je i kako se žitarice i vozovima izvoze u Poljsku, ali da ova rješenja nisu dovoljna.

“Izvoz žitarica u poređenju s periodima prije rata odvija se pet puta sporije. Primjera radi, Odeska oblast je svaki mjesec izvozila dva miliona tona. Sada najviše 200.000-300.000”, rekao je Dimčoglo.

Dodao je kako ne samo Ukrajina nego i mnoge druge zemlje, uključujući Turkiye, tragaju za rješenjima za izvoz nekoliko miliona tona pšenice koja se nalazi u skladištima u Ukrajini.

“Dodatno je povećan i značaj Turkiye u tom procesu”, rekao je Dimčoglo.

Zbog rata kojeg je Rusija pokrenula 24. februara, na izvoz čeka više od 20 miliona tona žitarica koje se nalaze u lukama i skladištima u Ukrajini.

Istakao je kako vlasi nastavljaju poduzimati korake kako bi ljudi koji žive u Odesi mogli koliko toliko nastaviti normalan život. Dodao je kako se većina civila koji su izbjegli kada je počeo rat, vratili nazad kućama.

– Rusi regiju uvijek napadali projektilima dugog dometa –

Dimčoglo je kazao kako su poduzeli sve što su mogli kako bi zaštitili regiju. Dodao je kako je, uprkos tome što nisu bili odmah na liniji fronta, cijela regija bila meta ruskih zračnih napada.

Podsjetio je kako je Rusija 1. jula projektilima napala distrikt Sergeevka, u Odesi.

Dimčoglo je rekao kako je broj poginulih u Sergeevki povećan na 22, a da su Rusi ovu regiju uvijek gađali projektilima visokog dometa.

Dodao je kako je područje gotovo svakodnevno izloženo napadima i da na sedmičnom nivou bude izveden jedan ili nekoliko napada sa smrtnim ishodom.

Rekao je i kako su sve efikasniji sistemi zračne odbrane postavljeni na tom području.

“Naši sistemi odbrane rade veoma dobro. Između 60 i 70 posto raketa pogode u zraku. Povećan je i broj sistema zračne odbrane, a shvatili smo i koje metode koriste Rusi”, rekao je.

Odeska oblast je jedno od područja na koja Rusi najčešće izvode napade. Odesa je od fronta Herson udaljena oko 200 kilometara, a dosad je nekoliko puta bila meta raketnih napada.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker