AKTUELNONAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Bayraktar TB2, koji je poklonio Bayraktar isporučen je u Litvaniju

Održana je ceremonija isporuke Bayraktar TB2, koji je Litvaniji besplatno ustupio Bayraktar Teknoloji.

 

Litvanski ministar odbrane Arvydas Anusauskas, ukrajinski ambasador u Vilniusu Petro Besta i generalni direktor Baykara Haluk Bayraktar prisustvovali su ceremoniji održanoj u zrakoplovnoj bazi Siauliai.

U svom govoru za Laisves TV, koja je organizovala kampanju, Bayraktar je rekao: “Bili smo veoma impresionirani ovom kampanjom, u kojoj su se volontirale stotine hiljada Litvanaca. Htjeli smo da uradimo nešto kao kompanija. Htjeli smo da damo Bayraktar TB2 besplatno naplaćuju i doprinose solidarnosti Litvanaca.”

Navodeći da Bayraktar ima visoku tehnologiju koja se dokazala na mnogim platformama, Bayraktar je izrazio ponos i poželio da to donese mir Ukrajini i bude od koristi za zaštitu njenog suvereniteta.

Ambasador Besta je rekao: “Kada vidim ovu veliku pticu, osjećam zahvalnost i divljenje.” On je to opisao kao “čudo” što ga nisu postigle vlade ili velike korporacije, već obični ljudi.

Na Bayraktar TB2, prvoj nacionalnoj i originalnoj turskoj SİHA (naoružani bespilotnoj letjelici), koja čeka da ode u Ukrajinu u litvanskoj bazi Siauliai, piše “To je Bayraktarov poklon”.

Narod Litvanije je organizovao akciju kupovine Bayraktara TB2 za Ukrajinu, a za 3 dana prikupljeno je 6 miliona evra. Baykar Teknoloji je također najavio da će besplatno isporučiti Bayraktar TB2 Litvaniji.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker