ASTRONOMIJAFOTONAJNOVIJE VIJESTINAUKANOVITETISCI-TECHZANIMLJIVOSTI

Biden predstavio prvu fotografiju u boji koja je snimljena svemirom teleskopom “James Webb“

Ove fotografije će pokazati cijelom svijetu da Amerika može učiniti velike stvari, rekao je Biden

 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden podijelio je s javnošću jednu od prvih fotografija u punoj boji koje je snimio svemirski teleskop “James Webb“, koji je u vlasništvu Američke svemirske agencije (NASA), javlja Anadolu Agency (AA).

Na ceremoniji održanoj u Bijeloj kući, zvaničnici NASA-e informirali su Bidena o prvoj fotografiji koju je napravio teleskop posmatranjem dubina svemira.

Biden je naglasio da će fotografija i razmjena podataka NASA-e biti istorijske prirode.

“Ove fotografije će pokazati cijelom svijetu da Amerika može učiniti velike stvari, a posebno će podsjetiti američku djecu da ništa nije iznad naših mogućnosti“, rekao je Biden i dodao da je ovo pokazatelj moći SAD-a.

Nakon Bajdenovog govora, javnosti je predstavljena fotografija galaksija koje nikada ranije nisu viđene ljudskim okom. Fotografija o kojoj je riječ je najdublja i najjasnija fotografija galaksija u svemiru ikada snimljena.

Direktor NASA-e Bill Nelson se također obratio prisutnim nakon predstavljanja ove fotografije.

“Znate, prije 100 godina vjerovali smo da postoji samo jedna galaksija, a sada znamo da postoje milijarde galaksija i sunaca“, rekao je Nelson.

Navodeći da predmetni teleskop pokušava doprijeti do 13 milijardi godina starih tajni svemira, Nelson je rekao da će teleskop “James Webb“, pomoću hemijskih studija koje će vršiti na ovim planetama, pokušati utvrditi ima li života na njima.

NASA će tokom dana podijeliti više fotografija i podataka sa svemirskog teleskopa “James Webb“.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker