EKONOMIJAHRANA I PIĆENAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKASVIJET

SAD zahvalio Erdoganu za uspostavu Zajedničkog koordinacionog centra za izvoz žita iz Ukrajine

Svjesni smo da to nije lagan posao i da su mnogo radili na tome. Sada će taj rad davati plodove. Pohvale vrijedno je liderstvo koje su u tom poslu pokazali UN i Vlada Turkiye, rekao je Kirby iz Bijele kuće

 

Direktor za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby zahvalio je predsjedniku Republike Turkiye Recepu Tayyipu Erdoganu na njegovim naporima u uspostavljanju Zajedničkog koordinacionog centra za izvoz žitarica iz Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kirby je u razgovoru s novinarima putem Zoom aplikacije komentirao prošlosedmični sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih crnomorskih luka koji su u Istanbulu potpisale delegacije Turkiye, Ujedinjenih nacija (UN), Rusije i Ukrajine.

“Sa zadovoljstvom smo primili vijest o početku implementacije Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu. Pozdravljamo ovu vijest“, rekao je Kirby i dodao da se radi o veoma važnom projektu u kojem učestvuju Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina.

Ističući kako će Zajednički koordinacioni centar moći biti korišten za izvoz 20 miliona tone žita, Kirby je kazao da s nestrpljenjem iščekuje početak funkcionisanja tog mehanizma.

Na upit da komentira najavljenu Erdoganovu posjetu Sočiju i sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Kirby je kazao da turski predsjednik treba govoriti o sadržaju te posjete i da Turkiye i Rusija imaju vlastite bilateralne odnose.

“Zahvalni smo generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu i turskom predsjedniku Erdoganu na njihovim naporima za provedbu plana Zajedničkog koordinacionog centra. Svjesni smo da to nije lagan posao i da su mnogo radili na tome. Sada će taj rad davati plodove. Pohvale vrijedno je liderstvo koje su u tom poslu pokazali UN i Vlada Turkiye“, rekao je Kirby.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker