NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz TurskeZDRAVLJE

Ministar zdravlja Turkiye: Potvrđeno pet slučajeva majmunskih boginja

Fahrettin Koca je izjavio da majmunske boginje ne predstavljaju endemski rizik za Turkiye

 

U Republici Turkiye dosad je potvrđeno ukupno pet slučajeva majmunskih boginja, izjavio je ministar zdravlja te zemlje Fahrettin Koca, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sjednice vlade u glavnom gradu Ankari Koca je izjavio da su se četiri pacijenta oporavila, a jedan je u izolaciji.

“One (majmunske boginje) ne predstavljaju endemski rizik za našu zemlju”, dodao je Koca.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je epidemiju majmunskih boginja, koja se i dalje širi svijetom, posebno Evropom, vanrednom situacijom za javno zdravlje od međunarodne važnosti (PHEIC).

Majmunske boginje su zarazna bolest koju izaziva virus sličan velikim boginjama. Bolest je identificirana 1958. godine u kolonijama majmuna koji su se koristili za istraživanja. Prvi slučaj majmunskih boginja kod ljudi zabilježen je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo.

Prenose se na ljude bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom. Može početi groznicom, povećanjem limfnih čvorova, bolovima u leđima i mišićima prije nego što se pojavi osip na koži.

Ove godine prijavljeno je više od 16.000 slučajeva majmunskih boginja u više od 75 zemalja, a zabilježeno je pet smrtnih slučajeva u Africi, gdje su endemske.​​​​​​

Šefu WHO-a Tedros Ghebreyesus je izjavio da je epidemija koncentrisana među muškarcima koji imaju seksualne odnose s muškarcima.

“Iako je 98 posto dosadašnjih slučajeva među muškarcima koji imaju seksualne odnose s muškarcima, svako ko je izložen može dobiti majmunske boginje, zbog čega WHO preporučuje da zemlje preduzmu mjere da bi smanjile rizik prenosa na druge ranjive grupe, uključujući djecu, trudnice i oni koji su imunosupresivni”, rekao je Tedros.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker