EKONOMIJAHRANA I PIĆENAJNOVIJE VIJESTI

UPDATE – Prvi ukrajinski brod sa žitom iz Istanbula otplovio za Liban

Brod pod zastavom Sijera Leona, natovaren s više od 26.500 tona kukuruza, stigao je u utorak naveče u Istanbulski moreuz na ulazu u Crno more

 

Prvi žitom natovaren brod koji je napustio Ukrajinu od početka rata s Rusijom otplovio je u srijedu prema Libanu nakon inspekcije koju je u Istanbulu obavio tim iz Zajedničkog koordinacionog centra (JCC), javlja Anadolu Agency (AA).

Brod pod zastavom Sijera Leona, natovaren s više od 26.500 tona kukuruza, stigao je u utorak naveče u Istanbulski moreuz na ulazu u Crno more i usidrio se na lokaciji koja mu je dodijeljena.

Kontrole su trajale više od sat vremena i ubrzo nakon toga tursko Ministarstvo nacionalne odbrane objavilo je na Twitteru da će brod “Razoni” uskoro proći kroz moreuz i nastaviti prema Libanu.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov također je napisao na Twitteru da je brod “uspješno” pregledala delegacija, dodajući da je “spreman da nastavi put do luke Tripoli u Libanu”.

Brod je ponedjeljak krenuo iz ukrajinske luke Odesa, kao rezultat sporazuma o obnovi isporuka ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, koji su 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje Turkiye i Ujedinjenih nacija, potpisale Ukrajina i Rusija.

Prema dogovoru, uspostavljen je Zajednički koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turkiye, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su od 24. februara bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata bile nastavljene.​​​​​​​

povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker