EKONOMIJANAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKASVIJET

Novak: Izvoz ruskog plina u EU ove godine biće manji za 50 milijardi kubnih metara

Napominjući da bi evropski političari trebali poduzeti razumne korake u vezi s energetskom krizom, potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao je da prije svega trebaju misliti na ljude koji tamo žive, a ne kako će intervenisati na tržištu

 

Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je da će se izvoz ruskog plina u Evropsku uniju (EU) ove godine smanjiti za 50 milijardi kubnih metara, javlja Anadolu Agency (AA).

Novak je odgovarao na pitanja novinara u Samarkandu u Uzbekistanu, gdje boravi povodom samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

Ističući da će ove godine zbog sankcija biti smanjene isporuke ruskog plina u Evropu, Novak je rekao: “Prema procjenama ruskog ministarstva energetike, naš izvoz plina u EU ove će se godine smanjiti za 50 milijardi kubnih metara.”

Napominjući da bi evropski političari trebali poduzeti razumne korake u vezi s energetskom krizom, Novak je rekao da prije svega trebaju misliti na ljude koji tamo žive, a ne kako će intervenisati na tržištu.

Ocjenjujući moguću primjenu gornje cijene ruskog plina u Evropi, Novak je dodao:

“Cijena plina formirat će se prema ravnoteži ponude i potražnje i tržišnim uvjetima. Formula za isporuke plinovoda temelji se na uvjetima ugovora na dugoročnoj osnovi, a naši ugovori za isporuke plina u Evropu općenito su dugoročni.”

povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker