NAJNOVIJE VIJESTISVIJETUMJETNOST

Šta će se dogoditi s ukrajinskim muzejima u regijama koje Rusija planira anektirati?

Rusija je četiri ukrajinske regije proglasila unutar svojih granica nakon referenduma koje je Zapad proglasio lažnim. To također znači da će ukrajinsko kulturno bogatstvo u gradovima koji su zarobljeni također postati dio Rusije.

 

Kremlj je najavio da će desetine ukrajinskih muzeja prisvojiti Rusija jer bi predsjednik Vladimir Putin trebao u petak potpisati dekret o aneksiji četiri regiona te zemlje razorene sukobima.

Referendumi o pristupanju Ruskoj Federaciji održani su na teritoriji Ukrajine u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju. Međunarodna zajednica, prvenstveno zapadne zemlje, osudila je rezultate kao lažne.

Rusija će postati novi vlasnik hiljada artefakata i predmeta nasleđa u zajedničkom vlasništvu ukrajinske vlade i njenih podružnica. Ranije, u sudskom sporu oko posudbe skitskog zlata iz Ukrajine amsterdamskom muzeju Allard Pierson, Rusija je tražila da se na poluostrvo vrate predmeti koji pripadaju krimskim muzejima.

Art Newspaper napominje da je ukrajinski ministar kulture i informacione politike Oleksandr Tkačenko rekao javnom servisu Suspilne u avgustu da nisu bili u mogućnosti da brzo evakuišu muzeje prije nego što su Rusi ušli.

“Ono što je potrebno nije protivljenje direktora muzeja, kao što smo često viđali u onim regijama u kojima su se neprijateljstva već dogodila, već saradnja sa lokalnim vlastima”, rekao je on. “Nemamo budžet da bilo koga evakuiramo.”

Art Newspaper je pripremio listu muzeja u svakoj od četiri regije koji su navodno glasali za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Donjeck

Putin je preuzeo region, koji je već prepun separatizma koji podržava Rusija, krajem februara 2022.

Na primjer, umjetnik s početka 20. stoljeća Arkhip Kuindzhi, koji je rođen u gradu i koji ima muzej posvećen svom radu, prema Art Newspaperu, „u početku se smatralo da je potpuno uništen nakon zračnog napada. Preživjeli radovi iz Muzeja lokalne historije i Muzeja umjetnosti Kuindži u Mariupolju premješteni su u Regionalni muzej lokalne istorije u Donjecku.”

U februaru 2022, glavna kustosica Donjeckog republikanskog muzeja umjetnosti Olga Zagoruiko rekla je ruskom listu Moskovsky Komsomolets da su kolekcije bezbedno pohranjene. Nije precizirala da li će biti preseljeni u Rusiju.

Zamjenica direktora Muzeja lokalne istorije Donjecka Lina Garmash predstavila je u septembru 2022. godine u Sankt Peterburgu dokument koji se fokusirao na planove evakuacije u slučaju katastrofe.

Viša istraživačica u Muzeju umjetnosti Horlivka Olena Pekh uhvaćena je od strane proruskih snaga 2018. godine i osuđena je na 13 godina zatvora, optužena za špijunažu.

Luhansk

U poređenju sa kipovima Uskršnjeg ostrva, kamene babe, svete statue u glavnom gradu Lugansku, datiraju još iz 9. vijeka.

Delegacija Muzeja umjetnosti u Lugansku posjetila je prije pet godina kolege u ruskom Voronježu kako bi razmijenila mišljenja o radu kulturnih institucija “u ekstremnim ekonomskim i političkim uslovima”.

Art Newspaper također skreće pažnju na stranicu na društvenim mrežama Luganskog regionalnog lokalnog muzeja koja pominje referendum i „Heroje Luganske Narodne Republike“.

Muzej istorije kulture u Lugansku, koji se može pohvaliti zbirkom od 50.000 predmeta, oštećen je ruskim granatiranjem 2014. godine, kao što se može videti na sajtu Ukrajinskog instituta ukrajinske vlade.

Kherson

Crnomorski region Herson otišao je pod rusku vlast u martu 2022.

U izvještaju ruske državne televizije iz juna 2022. grad se spominje kao “ruski grad Herson”, tvrdeći da je Muzej lokalne historije, u kojem se nalazi više od 170.000 predmeta, korišten za promoviranje ukrajinske nacionalističke politike. Ukrajina je prekinula veze sa direktoricom muzeja Tatjanom Bračenko zbog toga što je simpatizer Rusije.

Direktorka Regionalnog muzeja umjetnosti u Hersonu Alina Dotsenko rekla je u julu 2022. da je Rusija dovela novog direktora za tu instituciju.

Zaporizhzhia

Grad Melitopolj, uključujući njegov Muzej lokalne istorije, je pod ruskom kontrolom. Direktorka muzeja Leila Ibrahimova, “nakratko je kidnapovana”.

Muškarac koji govori ruski u bijelom laboratorijskom mantilu identificiran je kao Evgenij Gorlačev, a prema medijskim izvještajima, on je imenovan za novog direktora muzeja, pokušao je pod nišanom pištolja ojačati djelatnicu muzeja Galinu Kucher da mu kaže gdje se čuva muzejsko skitsko zlato. zbirka.
Zbirka skitskog zlata je kasnije ukradena, a kako The Art Newspaper ističe, “Gorlačev je sada zadužen za regrutaciju za dobrovoljački bataljon za borbu protiv Ukrajine.”

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker