FOTOKORISNI SAVJETIKULTURALIFESTYLENAJNOVIJE VIJESTINAUKASVIJET

Najstarija učenica osnovne škole na svijetu preminula je u Keniji u dobi od 99 godina

U prošlogodišnjem intervjuu UNESCO-u, Priscilla Sitieni je rekla da je njen cilj bio motivirati mlade majke u Keniji da se vrate u školu nakon što dobiju djecu, umjesto da napuste školu zbog srama ili straha od društvene stigme.

 

Najstarija učenica osnovne škole na svijetu, Priscilla Sitieni, čija je odluka da stekne obrazovanje u 90-im godinama inspirisala francuski film i dobila pohvale UNESCO-a, umrla je u Keniji u 99. godini, javljaju lokalni mediji.

Njen unuk, Sammy Chepsiror, rekao je za novine Standard da je Gogo Priscilla (baka Priscilla), kako su je od milja zvali, umrla kod kuće u srijedu nakon što je dobila komplikacije na grudima.

“Gogo je bila dobrog zdravlja i pohađala je časove sve do tri dana do smrti kada je dobila bolove u grudima, zbog čega je napustila školu”, rekao je on za novine u četvrtak.

“Zahvalni smo za 100 godina njenog života. Sve nas je učinila ponosnim”, dodao je on.

Imala je 94 godine kada je nagovorila direktora lokalne škole u svom selu u kenijskoj dolini Rift da je primi, prema UNESCO-u, koji ju je pozdravio kao “uzor za svoju zajednicu i šire”.

‘Obrazovanje je tvoja budućnost’

U prošlogodišnjem intervjuu za agenciju UN-a rekla je da je njen cilj bio motivirati mlade majke u Keniji da se vrate u školu nakon što dobiju djecu, umjesto da napuste školu zbog srama ili straha od društvene stigme.

„Željela sam da pokažem primjer ne samo njima već i drugim djevojčicama širom svijeta koje ne idu u školu“, rekla je ona.

“Bez obrazovanja neće biti razlike između vas i kokoške”, rekla je.

“Obrazovanje je vaša budućnost. Obrazovanje ostaje u vašoj glavi zauvijek i ne možete ga izgubiti kada ga jednom imate.”

Njeni napori su dokumentovani u francuskom filmu pod nazivom “Gogo”, koji ju je naveo da se prošle godine prvi put uputila avionom da poseti Francusku.

Koscenarista filma Patrick Pessis odao joj je počast u četvrtak, tvitujući: “Njena poruka o obrazovanju djevojčica živi i dalje”.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker