BIHNAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKASVIJET

U Parlamentarnoj skupštini BiH upriličen info dan “Kreativna Evropa“ i predstavljen novi desk

Specijalni predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu Johann Sattler izrazio je zadovoljstvo što je BiH ravnopravan participant programa "Kreativna Evropa" te je dodao da je druga dobra vijest da je iznos dostupnih sredstava uvećan za 50 posto

 

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održan je info dan “Kreativna Evropa” na kojem su predstavljene mogućnosti tog programa za kulturni i kreativni sektor u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kreativna Evropa” je program Evropske unije za podršku evropskoj kinematografiji te kulturnom i kreativnom sektoru s ciljem njihovog doprinosa održivom rastu i zapošljavanju. Program je namijenjen za davanje podrške očuvanju i promovisanju evropske kulturne i jezičke raznolikosti te davanju podrške jačanju konkurentnosti sektora, čime će se doprinijeti ostvarivanju ciljeva EU strategije.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević istakla je da ovo prvi info dan novog ciklusa programa Kreativna Evropa i predstavljanje novog deska koji će biti na raspolaganju potencijalnim aplikantima.

U Parlamentarnoj skupštini BiH upriličen info dan “Kreativna Evropa“ i predstavljen novi desk

“Bosna i Hercegovina je sudjelovala i u prvom ciklusu ovog EU programa od 2014. do 2020. godine i aplikanti su tada uspjeli osigurati nešto malo više od 1.500.000 eura za projekte iz oblasti kulture i medija. Ovom prilikom vas želim informirati da je BiH pristupila i drugom ciklusu programa. Mi smo 27. januara potpisali sporazum sa Evropskom unijom prema kojem BiH sudjeluje u programu Kreativne Evrope za period od 2021.-2027. godine“, kazala je Gudeljević.

Istakla kako je jedan od najvećih benefita učešća u ovom programu jačanje zajedništva sa članicama Evropske unije.

EU je za ovaj projekt osigurao 2,4 milijarde eura i time se pruža finansijska pomoć hiljadama umjetnika i uposlenicima u medijima, organizacijama u oblasti izvedbenih umjetnosti, likovne umjetnosti, izdavašta, filma, muzike i industriji video igrica.

“Pozivam sve zainteresirane da se prijave na konkurse, kontaktiraju desk i iskoriste sredstva i resurse deska za što kvalitetnije projekte“, kazala je ministrica Gudeljević.

Specijalni predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu Johann Sattler izrazio je zadovoljstvo što je BiH ravnopravan participant programa Kreativna Evropa te je dodao da je druga dobra vijest da je iznos dostupnih sredstava uvećan za 50 posto.

U Parlamentarnoj skupštini BiH upriličen info dan “Kreativna Evropa“ i predstavljen novi desk

“Povećali smo sredstva jer smo svi uvidjeli važnost kulture, a posebno u periodu pandemije kada nismo imali priliku za odlaske u pozorišta i kina. Naravno sve su veće i potrebe kreativne industrije, filmske i drugih značajnih umjetnosti. Zadovoljstvo mi je da smo danas tu da predstavimo novi desk Kreativna Evropa za BiH. Tu su troje mladih ljudi u timu i zadatak im je da program promovišu širom zemlje i privuku što više potencijalnih aplikanata“, rekao je Sattler.

Ilija Papac, koordinator Deska BiH za program Kreativna Evropa, zahvalio se na podršci i pozvao i novinare i medijske radnike da iskoriste priliku i prijave svoje projekte.

“Program je osigurao sredstva od 2,4 milijarde eura i u okviru programa se nalaze javni pozivi koji su limitirani određenim iznosom novca i brojem prijava. U biti, bh. korisnici se takmiče zajedno sa ostalim korisnicima iz Evropske unije“, kazao je Papac.

Program “Kreativna Evropa” otvoren je za zemlje članice EU, zemlje kandidate i potencijalne kandidate Evropske unije.

Program daje podršku umjetnicima, stručnjacima u oblasti kulture i audiovizuelnih djelatnosti, te organizacijama u oblasti izvođačkih umjetnosti, likovne umjetnosti, izdavačke djelatnosti, filma, televizije, muzike, interdisciplinarne umjetnosti, baštine, kao i industriji video igrica. Finansijskim sredstvima omogućava im se da posluju širom Evrope, steknu novu publiku, te razviju vještine koje su potrebne u digitalnom dobu. Opći ciljevi programa Kreativna Evropa su promovisanje raznolikosti evropske kulturne baštine te povećanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih sektora.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker