NAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKASVIJETVijesti iz Turske

Erdogan: U najpogodnijem momentu za nas ćemo slomiti teroriste i kopnenom operacijom u Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da je ta zemlja odlučnija nego ikad da zaštiti svoju južnu granicu

 

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je zračna operacija turskih snaga s ciljem eliminacije terorista na sjeveru Sirije i Iraka samo početak, te je najavio i moguću kopnenu operaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naše operacije avionima, artiljerijom i bespilotnim letjelicama su samo početak… U najpogodnijem momentu za nas ćemo teroriste slomiti i kopnenom operacijom“, poručio je Erdogan u obraćanju parlamentarnom klubu zastupnika vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

U jutarnjim satima u nedjelju turske snage su pokrenule prekograničnu zračnu operaciju “Kandža-mač“ protiv terorističke organizacije PKK/YPG koja djeluje u terorističkim skrovištima u pograničnim dijelovima Sirije i Iraka i planira napade na Turkiye.

Zračna antiteroristička operacija “Kandža-mač“ uslijedila je nakon terorističkog napada kojeg su teroristi PKK/YPG-a izveli 13. novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i u kojem je ubijeno šest osoba, a 81 je povrijeđena.

Turski predsjednik Erdogan rekao je da ta zemlja unutar i izvan svojih granica može uhvatiti i kazniti teroriste koji su uključeni u napade na državu i naciju, te je naglasio da je Ankara odlučnija nego ikad da osigura svoju južnu granicu.

“Turkiye je ostala vjerna svojim obećanjima u vezi s granicama Sirije. Ako naši sagovornici ne mogu ispuniti zahtjeve sporazuma, mi imamo pravo brinuti se sami za sebe“, poručio je Erdogan.

On je i ovom prilikom poručio da će Turkiye iskorijeniti teroriste iz sirijskih regija Tal-Rifat, Manbij i Ayn Al-Arab.

Dodao je da se iračka i sirijska administracija ne bi trebale osjećati nelagodno zbog turske operacije budući da je jedini cilj Turkiye zaštititi sigurnost svoje nacije, kao i naroda susjednih zemalja.

“Nitko nas ne može spriječiti, niti se suprotstaviti da povučemo sigurnosnu crtu na mjesto gdje bi trebala biti, gdje se nastavljaju ovi napadi na naše granice i naše građane“, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je dalje kazao da snage, koje su dale jamstva da se Turkiye neće suočiti s prijetnjama iz područja pod njihovom kontrolom, nisu ispunile svoja obećanja.

“Naša poruka onima koji još uvijek pokušavaju Turkiye oboriti na koljena podmuklim metodama je jasna, nikada nećete uspjeti“, poručio je Erdogan.

Nakon tog skupa, Erdogan je odgovorio i na novinarsko pitanje da li je moguć njegov susret sa sirijskim Basharom Al-Assadom, s obzirom da se nedavno susreo i sa egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom Al-Sisijem.

“Moguće je, nema zamjeranja u politici. Na kraju će se poduzeti koraci pod najpovoljnijim uvjetima“, rekao je Erdogan.

povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker