NAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKAVijesti iz Turske

Erdogan: Povećanje saradnje sa Kubom važno za Turkiye

Naši odnosi sa regionom Latinske Amerike i Kariba predstavljaju jedan od glavnih stubova naše vanjske politike, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

 

Ankara

Ankara pridaje značaj sve većoj saradnji sa Kubom, izjavio je u srijedu predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

“Posebno pridajem značaj povećanju naše saradnje i solidarnosti sa Kubom, jednim od naših glavnih partnera u regionu”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s kubanskim kolegom Miguelom Diaz-Canelom Bermudezom u glavnom gradu Ankari.

Erdogan je kazao da su razgovarali o načinima za razvoj postojeće saradnje u oblastima kao što su energetika, turizam, građevinarstvo, poljoprivreda, razvoj, zdravstvo i životna sredina.

Posjeta Diaz-Canela poklapa se sa 70. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa Turkiye i Kube.

“Kao što znate, naši odnosi sa regionom Latinske Amerike i Kariba predstavljaju jedan od glavnih stubova naše vanjske politike”, istakao je Erdogan.

Dodao je da su bilateralni odnosi ostali ispod svog potencijala otkako su prije nekoliko godina uvedene jednostrane sankcije Kubi.

Turkiye i Kuba su se dogovorile da povećaju obim bilateralne trgovine na 200 miliona dolara.

Diaz-Canel je rekao da su se tokom istorije veze Turkiye i Kube razvijale na osnovu poštovanja.

Predsjednik Kube je kazao i da je imao plodonosan sastanak sa predsjednikom Turkiye i da su se dvije zemlje složile da dalje diverzifikuju bilateralne trgovinske odnose.

Turkiye i Kuba potpisale su šest sporazuma u oblastima medija i komunikacija, kulture i diplomatije.

povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker