EKONOMIJANAJNOVIJE VIJESTI

Bundesbank: Inflacija u Njemačkoj bi mogla ostati dvocifrena 2023. godine

Objavljen je novembarski izvještaj Bundesbanke o ekonomiji u kojem je istaknuto da je njemačka privreda u trećem tromjesečju porasla te da će se privredne aktivnosti značajno smanjiti tokom zimskih mjeseci

Berlin

Njemačka centralna banka (Bundesbank) objavila je da bi inflacija sljedeće godine mogla ostati dvocifrena, unatoč naporima njemačke vlade da smanji visoke cijene energije koje su izazvale inflaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

U utorak je objavljen novembarski izvještaj Bundesbanke o ekonomiji, u kojem je istaknuto da je njemačka privreda u trećem tromjesečju porasla te da će se privredne aktivnosti značajno smanjiti tokom zimskih mjeseci.

Dok se njemačka vlada bori da “obuzda” cijene prirodnog gasa, koje su porasle zbog utjecaja rusko-ukrajinskog rata, u izvještaju se navodi da se utjecaj na cijene gasa možda neće brzo vidjeti, ali da će biti privremen.

Navodi se da će stopa inflacije vjerovatno ostati vrlo visoka početkom 2023. godine, dodajući da bi “stopa inflacije mogla ostati dvocifrena i nakon početka godine”.

Pomoć njemačke države kroz plaćanje računa za prirodni gas u decembru će rasteretiti potrošaće, a efekte takvog poteza na stopu inflacije još je teško procijeniti.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker