NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Švedski premijer Kristersson: Turkiye ima pravo da se zaštiti od terorističkih napada

Odgovarajući na pitanja u Riksdagu, švedskom parlamentu, Kristersson je rekao da se mora priznati da je Turkiye zemlja koja je izložena terorističkim napadima i da ima pravo da se zaštiti od terorizma

Stockholm

Turkiye ima pravo da se zaštiti od terorističkih napada, izjavio je švedski premijer Ulf Kristersson, javlja Anadolu Agency (AA).

Odgovarajući na pitanja u Riksdagu, švedskom parlamentu, Kristersson je rekao da se mora priznati da je Turkiye zemlja koja je izložena terorističkim napadima i da ima pravo da se zaštiti od terorizma.

Kristersson je dodao da ostatak svijeta treba priznati da su teroristički napadi koji su pogodili Turkiye jednako opasni za Turkiye kao i teroristički napadi koji su pogodili neke druge države.

Naglasio je da Švedska ne treba da bude mjesto gdje ljudi, koji na različite načine učestvuju i finansiraju terorizam ili aktivnosti povezane s terorizmom, nalaze sigurno utočište zato što njihove aktivnosti nisu usmjerene na Švedsku već na Turkiye.

U jutarnjim satima u nedjelju turske snage su pokrenule prekograničnu zračnu operaciju “Kandža-mač“ protiv terorističke organizacije PKK/YPG koja djeluje u terorističkim skrovištima u pograničnim dijelovima Sirije i Iraka i planira napade na Turkiye.

Turski zvaničnici su kazali da je operacija pokrenuta u skladu s međunarodnim pravom i pravom nacije na samoobranu prema rezolucijama Ujedinjenih nacija. Također naglašavaju da su teroristi jedina meta operacije.

Zračna antiteroristička operacija “Kandža-mač“ uslijedila je nakon terorističkog napada kojeg su teroristi PKK/YPG-a izveli 13. Novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i u kojem je ubijeno šest osoba, a 81 je povrijeđena.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, SAD-a i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker