FOTONAJNOVIJE VIJESTINOVITETIPUTOVANJASVAŠTARASVIJETZANIMLJIVOSTI

“Iguana” kiša s neba na Floridi u SAD-u

Dok se američka država Florida priprema za najhladniji doček Nove godine u 21 godinu, Nacionalna meteorološka služba upozorila je javnost na kišu iguane. Međutim, na nekim ulicama i avenijama zapanjene iguane padale su na zemlju.

 

Iguane, hladnokrvne životinje, zaspu i padnu s grana i krovova kako bi održavale tjelesnu toplinu i pohranjuvale energiju kada temperature padnu ispod nule. Upozorenje o padu iguana upućeno je kako bi Florijance podsjetilo da bi se životinje mogle osjećati ugroženo i napasti kad se probude.Visoka populacija zelenih iguana prvi je put zabilježena na Floridi 1960-ih. Gmizavci, invazivna vrsta, prevoženi su iz Južne Amerike u SAD trgovinom egzotičnih životinja. Tijekom godina vlasnici su iguane ili pustili ili pobjegli iz domova, a njihov je broj premašio desetine hiljada.

Međutim, kako iguane gnijezde životinje u prirodi, neki Floridajanci zabrinuti su zbog oštećenja na svojim zgradama.

Postoje i oni koji padajuće iguane pretvaraju u izvor novca. Na nekim platformama društvenih medija vidi se da se iguane s imenom “tetrijeb” prodaju na mreži kao hrana za 1 dolar. S druge strane, Institut za prehrambene i poljoprivredne nauke na Univerzitetu Florida takođe nudi brojne recepte za iguanu, uključujući tacos od iguane.

Frank Mazzotti, profesor ekologije divljih životinja u UF / IFAS istraživačkom i obrazovnom centru Fort Lauderdale, rekao je: „Postoji razlog zašto se invazivne iguane love za hranu do te mjere da se smatraju ugroženim vrstama u svojoj domovini. Meso iguane izvrsnog je okusa i sjajan je izvor hrane. ”S druge strane, iguane se godinama lovi kao hrana u dijelovima Srednje i Južne Amerike i na Karibima, ali zbog rizika od salmonele mora se kuhati na najmanje 165 stepeni.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker