KORISNI SAVJETILIFESTYLEMODA I LJEPOTANAJNOVIJE VIJESTIZANIMLJIVOSTIZDRAVLJE

Ne nosite iste cipele 2 dana! 10 važnih stavki njege za stopala

Obično se ne potrudimo za naše noge, o kojima se brinemo u ljetnim mjesecima zbog estetskih razloga, jer su manje vidljive zimi.

Noge zimi dugo držimo u cipelama i zatvorenim čizmama , zbog pogrešnog izbora cipela; može uzrokovati brojne probleme od urastanja noktiju do gljivične infekcije, od žuljeva do ekcema, od neugodnog mirisa do hallux valgus, što se definira kao bočno odstupanje palca. Stoga su naša stopala koja nose sav naš teret zapravo potrebna više njege u zimskoj sezoni.
Bolesti stopala i noktiju polako se pojavljuju i podmukle su. Iz tog razloga, većinu vremena pacijent se navikne na problem; liječnika traži mjesecima, ponekad čak i godinama kasnije. Izgubljeno vrijeme može dovesti do dugotrajnih tretmana i trajnih deformacija.
To može biti žuljevita bradavica koja napreduje na tabanu ili tamna mrlja koja se širi na noktu, noktni melanom. Stoga, ako postoji bilo kakav problem koji se nastavlja duže vrijeme, treba se obratiti liječniku specijalistu. Dermatolog Dr. Yeliz Erdemoğlu objasnio je 10 važnih pravila na koja trebate paziti za zdravlje stopala i noktiju zimi; dao važne prijedloge i upozorenja.

Svakodnevno pranje je obavezno!

Zimi naša stopala duže ostaju u cipelama i čizmama. Takođe koristimo deblje tkane čarape kako bismo zaštitili stopala od hladnoće. Opet, više volimo koristiti čizme ili papuče kod kuće. Sve to uzrokuje začepljenost stopala, što rezultira bakterijskim i gljivičnim bolestima. Zbog toga je važno održavati noge čistima. Noge treba prati svaki dan odgovarajućim pH sredstvima za pranje i temeljito ih osušiti ručnikom. Ako noge loše mirišu, na djelu su oportunistički mikrobi. U tom slučaju možete dobiti mišljenje dermatologa.

Ne zaboravite dio između prstiju!

Dugo zadržavanje u cipelama uzrokuje da se stopala prekomjerno znoje i da se nakon pranja ne osuše dobro, ostaju vlažna. Vlažna površina kože uvijek pruža pogodno okruženje za pojavu gljivičnih bolesti. Stoga je vrlo važno da noge budu suhe. Da biste to omogućili, odaberite čarape od pamučnih tkanina koje upijaju znoj. Nakon pranja nogu trebali biste se vrlo dobro osušiti bez zanemarivanja između prstiju, a ako je potrebno, trebali biste koristiti fen. Naročito ako imate dijabetes, trebali biste biti vrlo oprezni da noge ne budu suhe.

I vašim nogama treba vlaga!

Naša stopala, kao i lice i tijelo, trebaju hidrataciju. Naročito zimi, izvori toplote poput klima uređaja i radijatora uzrokuju smanjenje vlage u zraku, zbog čega nam se stopala suše i pucaju. Ne biste trebali zanemariti svakodnevno vlaženje stopala. Zimi upotreba nekih visokih proizvoda, posebno ulja, bolje omekšava cijelu kožu stopala, posebno pete. Maske za vlagu koje napravite jednom sedmično mogu vam pružiti koristi i kod intenzivne suhoće.

Redovno uklanjanje mrtvih tkiva!

Periodično uklanjanje mrtvih tkiva s površine kože korisno je za zdravlje kože. Možda bi bilo korisno jednom nedeljno nanositi proizvode za piling posebno proizvedene za stopala. Međutim, preoštra koža na nanošenju može izazvati iritaciju na površini kože. Stoga pripazite da tijekom pilinga budete nježni prema koži. Korištenje prikladne hidratantne kreme nakon pilinga pomoći će vam da imate glađa i mekša stopala.

Rez noktiju je važan!

Njega noktiju neophodna je za zdravo stopalo. Nokte na nogama treba rezati ravno u pravilnim intervalima. Jer ovalizacija rubova noktiju turpijom može dovesti do urastanja noktiju. Nokti rastu različitom brzinom u svake osobe. Možete shvatiti da je vrijeme za rezanje kad osjetite nokat palca na vrhu cipele. Dugo zadržavanje stopala u cipelama i čarapama i nanošenje laka za nokte također sprečavaju nokat da diše, uzrokujući žutilo na površini plaka. Prestanak navike laka pomoći će noktu da povrati svoju zdravu boju.

Obratite pažnju na izbor čarapa!

Noge u cipelama i čizmama dugo se na površini kože stvaraju znoj i vlaga jer ne postoji mogućnost isparavanja. Ova tablica postavlja temelje za bakterijske i gljivične infekcije. Pletene čarape od peškira i pamuka upijaju znoj dalje od površine kože. Ako se noge znoje više nego što je normalno, bit će zdravije donijeti rezervne čarape na radno mjesto i mijenjati čarape tijekom dana.

Birajte zdravlje, a ne modu!

Cipele i čizme  na izlozima gotovo su blistave. Budi ti, i dalje brineš o svom zdravlju, a ne o modi. Vrlo je važno da vaše cipele dobro uhvate stopala i gležnjeve. Ali oprez! Izuzetno uske cipele mogu prouzrokovati deformacije u zglobovima stopala i nožnih prstiju, a mogu otvoriti put za stvaranje urastanih noktiju ili čak hallux valgusa (bočno odstupanje palca stopala). Također se pobrinite da vaše cipele podupiru potplat i da su izrađene od prozračnih materijala poput kože. Budući da cipele od umjetne kože ili plastike mogu još više znojiti stopala, uzrokujući gljivice i ekcem.

Ne nosite iste cipele 2 dana za redom.
Važno je da vaše cipele dišu za zdravlje stopala. Ako dva dana uzastopno ne nosite iste cipele, spriječit ćete ispuštanje unutrašnje površine, čime ćete spriječiti da izvori infekcije poput bakterija i gljivica oštete vaša stopala.

5 minuta pauze svaki dan!
Naše noge, koje nose sav teret našeg tijela, također trebaju odmor. Dizanje nogu više od nivoa srca 5 minuta svakog dana povećava limfnu drenažu. Opet, jednom sedmično masaže stopala bit će dobre i za vašu dušu i za stopala. Korištenje bademovog ulja tijekom masaže također će nahraniti vašu kožu.

Ne dijelite svoje privatne stvari!
Makazice za nokte, čarape, papuče, cipele i peškiri za noge koji pripadaju vašim stopalima i noktima na nogama trebali bi biti posebni za vas, ne biste ih trebali dijeliti ni sa kim. Inače možete dobiti mnoge zarazne bolesti, posebno gljivične.

 

 

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker