NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Akar: Uspješno se nastavlja operacija “Kandža – mač”

Ministar odbrane Hulusi Akar je kazao da se uspješno nastavlja zračna operacija "Kandža - mač"

Ankara

Ministar odbrane Hulusi Akar je komentarisao tvrdnje da su Oružane snage Turkiye “pogodile američku osmatračnicu” u sjevernoj Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne dolazi u obzir da naudimo koalicionim snagama ili civilima”, rekao je Akar novinarima.

Dotakao se i najnovijih dešavanja u sklopu operacije “Kandža – mač”.

“Učinili smo i nastavit ćemo činiti sve što je potrebno da zaustavimo terorizam, da pružimo sigurnost naše zemlje, nacije i naših granica.”

Dodao je da se uspješno nastavlja zračna operacija “Kandža – mač”.

“Operacija se nastavlja paljbama iz zraka i sa zemlje, a dosad je neutralisano ukupno 326 terorista PKK-a”, kazao je Akar.

U jutarnjim satima u nedjelju turske snage su pokrenule prekograničnu zračnu operaciju “Kandža-mač“ protiv terorističke organizacije PKK/YPG koja djeluje u terorističkim skrovištima u pograničnim dijelovima Sirije i Iraka i planira napade na Turkiye.

Turski zvaničnici su kazali da je operacija pokrenuta u skladu s međunarodnim pravom i pravom nacije na samoobranu prema rezolucijama Ujedinjenih nacija. Također naglašavaju da su teroristi jedina meta operacije.

Zračna antiteroristička operacija “Kandža-mač“ uslijedila je nakon terorističkog napada kojeg su teroristi PKK/YPG-a izveli 13. Novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i u kojem je ubijeno šest osoba, a 81 je povrijeđena.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, SAD-a i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker