BALKANNAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Ambasador Aksoy zahvalio srbijanskom ministru Jovanoviću na pomoći nakon potresa

Kako je za AA kazao turski ambasador u Beogradu Hami Aksoy, osnovni razlog posjete bio je izraziti zahvalnost Srbiji zbog pomoći upućenoj u Turkiye, nakon razornih zemljotresa koji su u februaru pogodili ovu zemlju

 

Ambasador Republike Turkiye u Srbiji Hami Aksoy razgovarao je danas u Beogradu sa srbijanskim ministrom informacija i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem, zahvalivši mu na pomoći njegove zemlje zemljotresom pogođenim turskim regijama, javlja Anadolu.

Kako je za AA kazao ambasador Aksoy, osnovni razlog posjete bio je izraziti zahvalnost Srbiji zbog pomoći upućenoj u Turkiye, nakon razornih zemljotresa koji su u februaru pogodili ovu zemlju.

“Tada smo pokrenuli kampanju pomoći putem sms poruka i ja sam to ministru prenio odmah nakon zemljotresa, tako da je njegovim posredstvom kampanja otpočela istog dana u večernjim satima. Kao što znate, računi su bili u eurima i dolarima, a građanima Srbije je bilo teže da pomognu u dinarima, Međutim, sms-kampanja je to znatno olakšala, sa 80 hiljada sms poruka i prikupljenih 135 hiljada eura pomoći”, pojasnio je Aksoy.

Podsjetivši da je današnjem sastanku s ministrom Jovanovićem prisustvovao zajedno sa zamjenikom generalnog direktora turske Halkbanke Hasanom Comertom i predsjednikom Tursko-srpskog privrednog društva Fatihom Karacom, ambasador Aksoy je kazao da je, između ostalog, razgovarano o saradnji u oblasti informacionih tehnologija.

Aksoy je kazao da je ovom prilikom s Jovanovićem razgovarano i o projektu “Digitalna Evropa”, odnosno o zajedničkom učešću turskih i srpskih firmi, na šta, kako je podsjetio, pozitivno gleda i srbijanska strana.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker