EKONOMIJANAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Američka industrijska proizvodnja bilježi najveći pad u 15 mjeseci

Američka centralna banka (Fed) objavila je podatke o industrijskoj proizvodnji za decembar 2022, prema kojima je industrijska proizvodnja u zemlji smanjena za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec

 

Industrijska proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pala je za 0,7 posto na mjesečnom nivou u decembru prošle godine, što je najveći pad od septembra 2021., javlja Anadolu Agency (AA).

Američka centralna banka (Fed) objavila je podatke o industrijskoj proizvodnji za decembar 2022, prema kojima je industrijska proizvodnja u zemlji smanjena za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Očekuje se da će industrijska proizvodnja, koja je pala više od tržišnih očekivanja, u ovom razdoblju pasti za 0,1 posto. Industrijska proizvodnja, koja je zabilježila najveći pad od septembra 2021. jer su visoke kamatne stope i cijene potisnule potražnju, u novembru prošle godine pala je za 0,6 posto.

Stopa iskorištenosti kapaciteta u zemlji smanjena je u istom razdoblju za 0,6 bodova i pala na 78,8 posto. Tržišno očekivanje stope iskorištenosti kapaciteta bilo je 79,6 posto.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker