BALKAN

Animiranje mladih da se bave poljoprivrednom proizvodnjom

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Kemal Hrnjić izjavio je da je zadovoljan urađenim u proteklog godini i da očekuje nastavak pozitivnih rezultata mjera koje ministarstvo provodi, posebno na polju animiranja mladih da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, javlja Anadolu.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organiziralo je u Sarajevu godišnju konferenciju za medije na kojoj je resorni ministar Hrnjić predstavio aktivnosti, procese i rezultate ostvarene u protekloj godini.

“Proveli smo mnogo aktivnosti. Tri glavna pravca na kojim smo radili su povećanje izdvajanja novčanih sredstava za poljoprivredu, nastojali smo pravovremeno isplatiti sve novčane podrške i treća stavka na kojoj smo intenzivno radili je unapređenje zakonodavstva i donošenje strateških dokumenata ministarstva. Godina od imenovanja na dužnost je bila godina u kojoj smo sagledali kapacitete i poduzeli aktivnosti s ciljem unapređenja sektora kojima rukovodimo, a to je nekoliko zaista bitnih sektora, poput poljoprivrede, ruralnog razvoja, voda, veterinarstva, prehrambene industrije, šumarstva, lov i ribolov. Bilo je izazovnih i teškim momenata, ali smo uz predan rad i sinergiju uposlenih u ministarstvu adekvatno i pravovremeno reagirali“, kazao je Hrnjić.

Istakao je da je Federalno ministarstvo u sektoru poljoprivrede prošle godine realiziralo program novčanih podrški poljoprivredi i ruralnom razvoju u iznosu od 165,6 miliona KM, od ukupno predviđenih 166,5 miliona KM i da je budžet tako realiziran u skoro stopostotnom obimu.

“Uzmemo li podatak da je godinu ranije budžet iznosio 106 miliona KM, vidimo da se radi o povećanju od čak 60 miliona KM i očekujemo da ove mjere daju rezultate u ovoj godini. Ove godine budžet iznosi 175 miliona KM, dakle dodatno je povećan i napravili smo određene izmjene u programu pa smo omogućili većem broju poljoprivrednika da apliciraju za novčane podrške“, kazao je Hrnjić.

On je naglasio da je novina podrška za mlade poljoprivrednike, podrške za upotrebu repelenata za očuvanje posjeda od divljih životinja, a da su povećana sredstva za kapitalna ulaganja i za direktna izdvajanja u poljoprivrednu proizvodnju. Predviđena su i sredstva za medijsku promociju poljoprivrede.

Hrnjić je kazao da je ponosan na prilagodbu strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2021.-2027. i da je taj dokument izglasan prošle sedmice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Očekuje da to isto učine i zastupnici Doma naroda ovog parlamenta.

“U pitanju je strategija kojom smo revidirali pristup mljekarskom sektoru, ali i drugim sektorima s ciljem njihova adekvatne prilagodbe zajedničkoj poljoprivrednoj politici Evropske unije. Obišli smo svih deset kantona i razgovarali s poljoprivrednicima i njihovim udruženjima, vlasti i uvjerili se da kreiramo adekvatnu strategiju, prilagođenu našim poljoprivrednicima“, kazao je Hrnjić.

Dodao je da je adekvatnim i pravovremenim djelovanjem na minimum svedena mogućnost širenja afričke svinjske kuge i da je ta proizvodnja očuvana, a štete u Federaciji BiH su svedene na minimum.

Ministarstvo je nastavilo uspješne projekte na polju međunarodne saradnje te je reaktiviralo članstvo u Stalnoj radnoj grupi za ruralni razvoj Zapadnog Balkana.

Ovo Ministarstvo upošljava 93 službenika u 14 organizacionih jedinica i tri projektne jedinice.

“Broj zahtjeva iz godine u godinu bilježi povećanje. Samo u modelu ruralnog razvoja prije četiri godine smo imali oko 700 zahtjeva, a u 2023. godine smo zaprimili više od 3.000 zahtjeva. Broj službenika koji obrađuje te zahtjeve ostao je isti“, kazao je Hrnjić.

Izrazivši zadovoljstvo urađenim u proteklog godini, Hrnjić je najavio da će nastaviti jačim tempom s ciljem unapređenja svih oblasti koje su pod okriljem Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

“Mjere koje smo kreirali za 2024. godinu očekujemo da daju pozitivne rezultate. Uzmemo li u obzir sektor mljekarstva, kao najrazvijeniji sektor, tu nam podaci govore da u prava dva mjeseca ove godine imamo pozitivne trendove rasta. Očekujemo da mjera koju smo kreirali za mlade poljoprivrednike da rezultate i animira mlade da se počnu baviti poljoprivrednom proizvodnjom“, poručio je Hrnjić.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Animiranje #mladih #bave #poljoprivrednom #proizvodnjom

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bestbidonline.co.za/judi-bola/

http://shinesensory.com.au/wp-includes/situs-judi-bola/

https://www.agileextreme.com/judi-bola/

https://pumpera.com.my/judi-bola/

https://www.decorideas.lt/wp-includes/judi-bola/

https://zakaz-loft.ru/judi-bola/

https://sproutemedia.com/wp-includes/judi-bola/

https://votership.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://freebitco.dev/wp-includes/judi-bola/

https://sargamdubai.com/wp-includes/judi-bola/

https://hugeplr.com/situs-judi-bola/

https://www.business-actions-liberte.fr/judi-bola/

https://vednandini.com/judi-bola/

https://rasa-electric.com/judi-bola/

http://daynauanthanhmai.com/judi-bola/

https://rocmont.com/situs-judi-bola/

https://potluckchefs.com/wp-includes/judi-bola/

https://rw-design.cz/wp-includes/judi-bola/

https://artifakt.space/wp-includes/judi-bola/

https://clubhousehotel.com.ar/situs-judi-bola/

https://azmooniha.com/wp-includes/judi-bola/

https://discountrealty.online/wp-includes/judi-bola/

https://www.bobmilano.it/wp-includes/judi-bola/

https://www.oligoflowersbeauty.it/sbobet88/

https://masterclassartacademy.com/wp-includes/judi-bola/

https://bartarazkhod.ir/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bidirdioglu.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://sadirista.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://verticalsprout.com/wp-includes/judi-bola/

https://asanmohaseb.com/judi-bola/

https://spinerco.com/judi-bola/

https://sagartools.com/judi-bola/

https://shahdaab.com/judi-bola/

https://ambriasupply.com/sbobet/

https://www.coleccionantiguedad.com/judi-bola/

http://telebazaryabi.com/judi-bola/

https://www.keerthanuimitations.com/wp-includes/judi-bola/

https://extraordinarylifemagazine.com/wp-includes/judi-bola/

https://mawassim.com/wp-includes/judi-bola/

https://nautiaf.com/wp-includes/sbobet/

https://mob-land.com/

https://duarteveiculosonline.com.br/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker