NAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKAVijesti iz Turske

Ankara, Islamabad promoviraju odbrambene veze za mir: Pakistanski premijer Sharif

"Pakistan i Turska su duboko angažirani u promicanju naših odbrambenih sposobnosti za mir, a ne za rat ili agresiju, i kako kažu, ako želite živjeti u miru, morate biti spremni za rat", rekao je Sharif.

 

Pakistanski premijer Shehbaz Sharif rekao je da je promocija odbrambene saradnje između Pakistana i Turske za mir, a ne za rat ili agresiju.

Govoreći na ceremoniji inauguracije trećeg od četiri broda korvete MILGEM koje je Türkiye proizvela za pakistansku mornaricu u istanbulskom brodogradilištu, Sharif je u petak zahvalio predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i narodu Turske što uvijek stoje iza svoje zemlje u svakom teškom trenutku.

“Pakistan i Turska su duboko angažirani u promicanju naših odbrambenih sposobnosti za mir, a ne za rat ili agresiju, i kako kažu, ako želite živjeti u miru, morate biti spremni za rat”, rekao je Sharif.

“Dakle, ova [brodovi korvete MILGEM] nisu za agresiju. Ovo je za odbranu,” objasnio je.

Sharif je zajedno sa predsjednikom Erdoganom otvorio treći brod pod nazivom PNS Khyber, dok su ceremoniji prisustvovali i drugi zvaničnici s obje strane.

Pakistanski premijer je pohvalio mornaričke oficire, inženjere i radnike i rekao da ste svi napravili sjajan posao na izgradnji ovog divnog broda.

Sharif je Turkiju nazvao svojom drugom kućom i rekao: “Danas je još jedan veliki dan u istorijskim odnosima i bratstvu između dvije zemlje.”

Transfer tehnologije

U julu 2018. pakistanska mornarica potpisala je ugovor o kupovini četiri broda klase MILGEM s turskom državnom odbrambenom firmom ASFAT.

Prema planu, dvije korvete treba da se grade u Turskoj, a sljedeće dvije u Pakistanu, što uključuje i transfer tehnologije.

On je također zahvalio turskom predsjedniku i narodu Turske na pomoći i stajanju iza Pakistana tokom nedavne razorne poplave u Pakistanu.

“Nedavno, kada je Pakistan pogodila jedna od najrazornijih poplava i Turska je ponovo bila na prvoj liniji fronta. Bilo je tako ljubazno [kada me je predsjednik Erdogan] te noći nazvao i rekao, Shehbaz Sharif, šta mogu učiniti za tebe, i šta Türkiye može učiniti za Pakistan”, prisjetio se on.

Turska je poslala 72.000 tona humanitarne pomoći, uključujući 15 turskih vojnih aviona, 13 “vozova dobrote” i kamione Turskog Crvenog polumjeseca, koji su dovezli humanitarnu pomoć žrtvama poplava, rekao je on.

Sharif je također pohvalio napore turskog predsjednika u značajnom ugovoru o crnomorskom žitu i rekao da je ovaj sporazum spasio svijet od velike nestašice pšenice i drugih roba.
Uzajamna podrška

Govoreći na ceremoniji, šef pakistanske mornarice admiral Muhammad Amjad Khan Niazi rekao je da će uvođenje ovih brodova korvete MILGEM u njihovu mornaricu dodatno ojačati pomorsku odbranu i sposobnosti odvraćanja.

“Uvođenje ovih brodova u sastav pakistanske mornarice značajno će ojačati našu pomorsku odbranu i sposobnost odvraćanja, što će osigurati sigurno i stabilno more za međunarodnu trgovinu i ekonomiju”, rekao je.

On je dodao da prisustvo najvišeg rukovodstva obje zemlje na ceremoniji pokazuje srdačne odnose između dvije bratske zemlje.

„Pakistan i Turska imaju historijske i posebne odnose. Dugotrajno i duboko ukorijenjeno prijateljstvo je izdržalo test vremena i čvrsto počiva na stubovima povjerenja, dubokog poštovanja i uzajamne podrške zasnovane na principima.

“Isto se manifestira i u našoj vojnoj saradnji, jer je izgradnja korveta MILGEM za pakistansku mornaricu dokaz”, dodao je.

Prema riječima načelnika mornarice, prva korveta za pakistansku mornaricu, PNS Babar, porinuta je u Istanbulu u avgustu 2021. godine, dok je kamen temeljac za drugi brod, PNS Badr, položen u Karačiju u maju ove godine.

Povremeno je govorio i Israr Tarin, ministar za odbrambenu proizvodnju Pakistana.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker