POLITIKA

Beau Bidenu posthumno uručena predsednička medalja

Na ceremoniji u organizaciji kosovske predsednice Vjose Osmani-Sadriu posthumno je uručena medalja Beau Baidenu, sinu aktuelnog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidena, za njegov doprinos uspostavljanju nezavisnog i profesionalnog pravosudnog sistema i jačanju vladavine prava na Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ceremoniji koja je održana ispred zgrade Skupštine i Predseništva Kosova prisustvovali su pored predsednice Osmani-Sadriu i premijer Koosva Albin Kurti, predsednik Skupštine Glauk Konjufca, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Philip S. Kosnett, ministri u Vladi i kosovski poslanici.

Osmani-Sadriu je rekla da ima malo ljudi poput pokojnog Bidena, koji su tako snažno pokazali privrženost državi, služeći kao kapetan u Nacionalnoj gardi vojske Delavera, u Iraku, zatim kao tužilac u američkom tužilaštvu u Filadelfiji devet godina, a dva puta je biran na mesto državnog tužioca u Delaveru.

“Vladavina prava, kao što znate, nije samo važna tema za mene, već nešto čemu sam posvetila celu svoju profesionalnu karijeru. Traženje pravde i jačanje vladavine prava nisu samo apstraktni teorijski ili akademski predmeti, ovo je za mene toliko važna tema jer verujem da bi to trebalo da bude naš stalni cilj jer direktno utiče na živote naših građana”, kazala je Osmani-Sadriu.

Ona je naglasila da porodica Biden i američki narod imaju posebno mesto u srcima Kosovara.

“Kao i njegov voljeni sin Beau, i sam predsednik Biden dao je ogroman doprinos našoj zemlji. Kao što često kažem, Joe Biden je bio naš glas kad nismo imali glasa. Borio se da skrene pažnju na Kosovo kada drugi širom sveta nisu bili voljni da nas podrže u našoj borbi protiv sistematske diskriminacije i segregacije koju je provodio tadašnji Miloševićev režim. Joe Biden je bio naš glasni zagovornik u Senatu za intervenciju NATO -a 1999. godine, kojom je okončan rat i genocid na Kosovu”, istakla je predsednica.

Tokom ceremonije emitovana je i video poruka Joea Bidena, a predsedničku medalju primio je američki ambasador Kosnett.

Kosnett je rekao da je najbolji način da se oda počast Beau Bidenu raditi za budućnost. Istakao je da Amerikanci poštuju put Kosova, jer obe zemlje imaju isti cilj da obezbede jednakost i pravdu. Poručio je da će Amerika uvek biti uz Kosovo.

Autoput Uroševac – Gnjilane dobio je ime po Beau Biden koji je nakon rata na Kosovu radio kao trener za sudije i tužioce.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Beau #Bidenu #posthumno #uručena #predsednička #medalja

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker