POLITIKA

Bećirović na audijenciji kod belgijskog kralja Philippea

Kralj Belgijanaca Philippe u audijenciju je danas primio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u okviru njegove zvanične posjete Belgiji. Riječ je o prvom susretu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s kraljem Philippe, koji je preuzeo prijestolje u julu 2013. godine, javlja Anadolu.

Tokom razgovora u kraljevskoj palati u Briselu Bećirović je izrazio zadovoljstvo što je do ove posjete došlo uoči obilježavanja 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije, kao i četiri dana nakon odluke Evropskog vijeća o otvaranja pregovora EU-a s Bosnom i Hercegovinom.

“Ocijenjeno je da između dvije zemlje postoje odlični diplomatski i politički odnosi, koje odlikuju visok stepen razumijevanja i međusobnog uvažavanja. U tom kontekstu pozdravljena je odluka Kraljevine Belgije da otvori Ambasadu u Sarajevu, posebno u kontekstu važnih geostrateških dešavanja na evropskom kontinentu. Bećirović je istakao da će to doprinijeti dodatnom jačanju odnosa dvije zemlje na političkom i ekonomskom planu“, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Bećirović je rekao da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni principijelnu podršku Kraljevine Belgije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Zahvalio se kralju Philippeu na podršci koju Kraljevina Belgija pruža Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, a što je potvrđeno i pozitivnom odlukom Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom.

Bećirović je istakao važnost belgijskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU-a, i zahvalio se na aktivnostima Kraljevine Belgije u prva tri mjeseca predsjedavanja.

Bećirović je pozvao kralja Philippea da ponovo posjeti Bosnu i Hercegovinu i naglasio da bi svim građanima i narodima u BiH bila čast da belgijskom kralju još jednom iskažu gostoprimstvo.

Kralj Philippe je rekao da gaji posebne osjećaje prema Bosni i Hercegovini, i da se s radošću prisjeća posjeta Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Međugorju. Istakao je da s pažnjom prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, te da podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Bećirović #audijenciji #kod #belgijskog #kralja #Philippea

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker