POLITIKA

Berlinski proces najbolji instrument za ubrzanje integracija Zapadnog Balkana u EU

U Tirani se danas održava Samit Berlinskog procesa na kojem učestvuju lideri Evropske unije (EU), zemalja članica EU i premijeri zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Anadolu.

Ovo je prvi put da se Samit Berlinskog procesa održava van granica Evropske unije. U fokusu je nekoliko pitanja vezanih za integraciju regiona u jedinstveno tržište, proces evropskih integracija, regionalnu saradnju, podršku zelenoj i digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu i drugim pitanjima.

U pozdravnom govoru na otvaranju Samita, premijer Albanije Edi Rama rekao je da je zaista dobar osećaj zajedno se prisetiti zajedničkog putovanja koje je pre devet godina započela bivša nemačka kancelarka Angela Merkel u Berlinu.

“Tokom ovih devet godina bili smo svedoci nebrojenih sastanaka između nas i EU strane, ali i među nama. Postali smo i pioniri sopstvenih inicijativa, a Zapadni Balkan bio bi nezamisliv bez Berlinskog procesa. Dugujem zahvalnost zemljama poput Francuske, Italije, Austrije, Nemačke, koje su šampioni ove inicijative od 2014. do danas. Mislim da je zapravo uvođenje ovog duha, kombinacija u regionalnom duhu veliko dostignuće Berlinskog procesa, ove vizionarske inicijative“, rekao je Rama.

Albanski premijer Rama je upitao i da li dok smo ujedinjeni protiv ruskih akcija u Ukrajini, predviđamo ili pripremamo odgovor na političke izazove sa kojima se suočava naša zajednica.

– Prevazići sukobe-

Nemački kancelar Olaf Scholz je u uvodnom govoru na Samita rekao da je Berlinski proces najbolji instrument ne samo za oslobađanje punog potencijala regionalne saradnje, već i za ubrzanje integracija svih zemalja Zapadnog Balkana u EU.

“Berlinski proces je forum za saradnju kada je saradnja potrebna. Rat Rusije protiv Ukrajine još jednom je pokazao koliko je važno da govorimo jedinstvenim evropskim glasom i da još više sarađujemo. Došlo je vreme da se sukobi prevaziđu i ove nedavne eskalacije na severu Kosova su pokazale koliko je to važno“, rekao je Scholz.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je rekla da je cilj da se napreduje ka regionalnoj saradnji. Ona je istakla da smo svedoci strašnog rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, te da se Ukrajina bori za svoj suverenitet i teritorijalni integritet, ali i za naše vrednosti.

Predsednica EK je kazala da je EU već postavili čvrste temelje ekonomskim investicionim planom od 30 milijardi evra. Dodala je da zemlje Zapadnog Balkana treba da završe i upotpune svoje zajedničko regionalno tržište.

– Spremnost za proširenje-

Čelnik Evropskog saveta Charles Michel je u svom govoru rekao da je proširenje EU investicija za mir i prosperitet kako Evropske unije, tako i budućih članica.

“Berlinski proces igra važnu ulogu u promovisanju efikasne i operativne saradnje između partnera Zapadnog Balkana i EU, imajući kao vodilju integraciju u EU. Mi u EU moramo da se pripremimo da dočekamo nove članice. Ponovio bih, smatram i verujem da bi do 2030. trebalo da budemo spremni za proširenje i znam da je ovaj rok dočekan sa izvesnom skepsom. U Evropskoj uniji proširenje je bilo I ostaće proces zasnovan na zaslugama“, rekao je Mishel.

Španski premijer Pedro Sanchez, čija zemlja predsedava EU, rekao je da se Samit održava u ključnom trenutku jer su, prema njegovim rečima, izazovi kontinenta doveli do toga da proširenj bude na vrhu dnevnog reda EU.

“Invazija Rusije na Ukrajinu bila je prekretnica, ali ne i jedina, pandemija COVID-19, digitalna transformacija, ekonomska transformacija, sva ova pitanja sa kojima moramo da se suočimo, pokazala su nam da moramo zajedno da gradimo budućnost. Potpuno smo angažovani i radićemo za ujedinjenu Evropu“, rekao je Sanchez.

Berlinski proces je inicijativa koja ima za cilj povećanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i pružanje pomoći u integraciji zemalja regiona u Evropsku uniju.

Berlinski proces se održava uz podršku Evropske komisije, međunarodnih finansijskih institucija i država članica uključenih u proces, zajedno sa zemljama Zapadnog Balkana.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Berlinski #proces #najbolji #instrument #ubrzanje #integracija #Zapadnog #Balkana

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker