SVIJET

Biden tajno odobrio dodatno slanje bombi i ratnih aviona Izraelu

Američki predsjednik Joe Biden posljednjih je dana tajno odobrio milijarde dolara za nove bombe i borbene avione za Izrael, uprkos zabrinutosti Washingtona zbog očekivane vojne ofanzive na jugu Pojasa Gaze koja bi mogla ugroziti živote stotina hiljada palestinskih civila, navodi se u medijskom izvještaju objavljenom u petak, prenosi Anadolu,

“Oružje koje je ove sedmice odobrio američki predsjednik uključuje 1.800 bombi MK84, teških po 907 kilograma i 500 bombi MK82 od po 226 kilograma”, rekli su neimenovani zvaničnici Ministarstva odbrane i State Departmenta za “Washington Post”.

State Department je prošle sedmice odobrio transfer 25 borbenih aviona F-35A i motora, dodao je američki zvaničnik.

Procjenjuje se da vrijednost aviona i motora iznosi oko 2,5 milijardi dolara.

Prodaja nije javno objavljena, a nema ni odgovarajućih najava na web stranici Agencije za sigurnosnu i obrambenu saradnju na kojoj se takva saopštenja obično objavljuju.

Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu su posljednjih sedmica sve više distancirani, a napetosti rastu nakon što Sjedinjene Američke Države nisu stavile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi.

Netanyahu je uzvratio tako što je naglo otkazao planiranu posjetu Washingtonu izraelske delegacije koja je trebala razgovarati o američkim alternativama izraelskoj invaziji na Rafah. Sastanak je sada ponovo zakazan.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage mjesecima bezobzirno uništavaju zgrade i čitava naselja. Uništeno je 60 posto infrastrukture palestinske enklave. U izraelskim napadima ubijeno je više od 32.600 Palestinaca.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Biden #tajno #odobrio #dodatno #slanje #bombi #ratnih #aviona #Izraelu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker