BALKAN

BiH će ove i naredne godine imati sporiji ekonomski rast od država u regiji

Regionalna saradnja i fokus posebno na ekonomskim integracijama, odnosno jačanju ekonomskih kapaciteta svih zemalja u regiji je itekako važna, poručeno je danas u Sarajevu na konferenciji “IGES 2024: Geoekonomija Zapadnog Balkana i regionalna saradnja”, javlja Anadolu.

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) je organizator konferencije čiji program je podijeljen na dvije sesije od kojih je prva “Ekonomske pozicije globalnih i regionalnih aktera na Zapadnom Balkanu”, dok je naziv druge sesije “Može li plan rasta EU ubrzati euroatlantske integracije?”.

Azra Hadžiahmetović, profesorica sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, smatra da Bosna i Hercegovina, nažalost, kao i druge zemlje u regiji, zaostaje u ekonomskom smislu.

“Regionalna saradnja i fokus posebno na ekonomskim integracijama, odnosno jačanju ekonomskih kapaciteta svih zemalja u regiji, a ja ću apostrifirat Bosnu i Hercegovinu, je itekako važna. Važna je za Bosnu i Hercegovinu iz prostog razloga što bi dala stimulans za poboljšanje ekonomskih performansi koje su, kada je u pitanju rast, najlošije u regiji”, pojasnila je Hadžiahmetović.

Podsjetila je da ćemo prema projekcijama i prognozama i za ovu i naredne godine imati sporiji rast nego što će biti situacija u ostalim državama u regiji.

“Kada je riječ o visokoj nezaposlenosti, koja je najviša u regiji, ali i kada je riječ o finansijskoj stabilnosti ili nestabilnosti. Podsjetit ću da smo imali najvišu stopu inflacije u vrijeme inflatornih šokova što puno govori o našoj unutrašnjoj nesposobnosti da apsorbujemo šokove izvana. Dodatno pogoršanje je fiskalni debalans i deficit sa kojim ćemo se nositi posebno ove, a i naredne dvije do tri godine”, istakla je Hadžiahmetović.

Adnan Kapo, direktor Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES), podsjetio je da je Zapadni Balkan okružen državama NATO-a i članicama Evropske unije (EU).

“Tako je Zapadni Balkan već smješten u taj svijet. Sve probleme koje pravimo i političke razlike koje imamo samo usporavaju taj put. Mislim da ne postoji nikakav drugi način niti mogućnost za bilo kakve druge integracije kao što imaju određeni politički akteri u regiji. Prema tome trebamo što prije usvojiti sve ono što od nas zahtijeva EU”, pojasnio je Kapo.

Smatra da ekonomska saradnja, prije svega, između zemalja regiona kao i ekonomska saradnja zemalja regiona sa ostatkom svijeta, upravo i zavisi od političkih odluka.

Profesor na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju Emir Hadžikadunić podsjetio je da je većina država regiona Zapadnog Balkana opredijeljena ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

“To je naše dugoročno opredjeljenje i ono se neće mijenjati. Sretna okolnost Bosne i Hercegovine, zapravo regiona Zapadnog Balkana, je naša geografija. Okruženi smo članicama EU i NATO saveza. Srbija je neutralna, ali ta neutralnost košta, ona je skupa”, istakao je Hadžikadunić.

Smatra da dok postoji evroatlantski poredak, evropske i evroatlantske integracije, Bosna i Hercegovina je sigurna država.

Dotakao se i ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini.

“Najveći obim vanjske trgovine Bosne i Hercegovine je sa državama regiona i sa državama članicama EU, odnosno NATO saveza. To vam govori i o našem ekonomskom opredjeljenju. To vam je zapravo opredjeljenje naših privrednih subjekata. Oni trguju sa Zapadom. Mislim da je taj obim trgovine na oko 80 posto”, dodao je Hadžikadunić.​​​​​​​Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#BiH #će #ove #naredne #godine #imati #sporiji #ekonomski #rast #država #regiji

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bestbidonline.co.za/judi-bola/

http://shinesensory.com.au/wp-includes/situs-judi-bola/

https://www.agileextreme.com/judi-bola/

https://pumpera.com.my/judi-bola/

https://www.decorideas.lt/wp-includes/judi-bola/

https://zakaz-loft.ru/judi-bola/

https://sproutemedia.com/wp-includes/judi-bola/

https://votership.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://freebitco.dev/wp-includes/judi-bola/

https://sargamdubai.com/wp-includes/judi-bola/

https://hugeplr.com/situs-judi-bola/

https://www.business-actions-liberte.fr/judi-bola/

https://vednandini.com/judi-bola/

https://rasa-electric.com/judi-bola/

http://daynauanthanhmai.com/judi-bola/

https://rocmont.com/situs-judi-bola/

https://potluckchefs.com/wp-includes/judi-bola/

https://rw-design.cz/wp-includes/judi-bola/

https://artifakt.space/wp-includes/judi-bola/

https://clubhousehotel.com.ar/situs-judi-bola/

https://azmooniha.com/wp-includes/judi-bola/

https://discountrealty.online/wp-includes/judi-bola/

https://www.bobmilano.it/wp-includes/judi-bola/

https://www.oligoflowersbeauty.it/sbobet88/

https://masterclassartacademy.com/wp-includes/judi-bola/

https://bartarazkhod.ir/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bidirdioglu.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://sadirista.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://verticalsprout.com/wp-includes/judi-bola/

https://asanmohaseb.com/judi-bola/

https://spinerco.com/judi-bola/

https://sagartools.com/judi-bola/

https://shahdaab.com/judi-bola/

https://ambriasupply.com/sbobet/

https://www.coleccionantiguedad.com/judi-bola/

http://telebazaryabi.com/judi-bola/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker