BALKAN

BiH pred sve većim sigurnosnim izazovima

Profesor sigurnosnih studija Edin Mujkić izjavio je da se Bosna i Hercegovina nalazi pred sve većim geopolitičkim, regionalnim i lokalnim sigurnosnim izazovima i da garant njenog opstanka i razvoja ne može biti pomoć međunarodne zajednice, već ulaganje i jačanje sopstvenih institucija, javlja Anadolu.

Mujkić iz Škole za javnu službu Univerziteta u Koloradu danas je uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ koja je održana o temi “BiH pred globalnim, regionalnim i lokalnim sigurnosnim izazovima i prijetnjama“.

On je ukratko opisao trenutnu situaciju u svijetu u kontekstu rata u Ukrajini, vanjske politike SAD-a, Rusije i Kine te odjeke tih politika na Evropu i regiju.

“Bosna i Hercegovina se nalazi pred sve većim geopolitičkim, regionalnim i lokalnim sigurnosnim izazovima. Ruska invazija na Ukrajinu je napravila geopolitički zemljotres koji utiče na BiH kroz promjenu američke politike prema Srbiji prvenstveno, a onda i kroz apizment mnogih desničarskih lidera u Evropi u svrhu jedinstva u borbi protiv Putinove Rusije. Međutim, takva politika će neminovno imati svoje žrtve“, kazao je Mujkić.

Smatra da politika Aleksandra Vučića i Srbije, te Andreja Plenkovića i Hrvatske, definitivno pokazuju da Srbija i Hrvatska pokušavaju da iskoriste ovaj trenutak da ostvare stare i dugoročne ciljeve na uštrb Bosne i Hercegovine.

“Pored ovih prijetnji, ruska propaganda, kombinovana sa stvarnim problemima u EU-u, pogotovo kada je u pitanju masovna imigracija te energetski sektor, stvaraju plodno tlo za širenje uticaja ultradesničarskih stranaka u EU-u. Pored toga što su proruske, sve su samo ne demokratske“, kazao je Mujkić.

Ističući da je takvo okruženje prirodni saveznik retrogadnih snaga iz Srbije i Hrvatske, Mujkić je poručio da se BiH mora prvenstveno osloniti na samu sebe.

“Međutim, sve stranke koje imaju prefiks probosanske su podbacile u izgradnji kapaciteta koji bi omogućio BiH da se odupre sadašnjim ili potencijalnim, budućim sigurnosnim prijetnjama. To se prvenstveno odnosi na izgradnju institucija kao i ulaganja u ljudske resurse. Na lokalnom nivou BiH je dokazala ogroman institucionalni kapacitet. Ovogodišnji tragični zemljotres u Turkiye je dokazao da pripadnici GSS u BiH i pored svih poteškoća, nedostatka sredstava i opreme mogu vrlo brzo poslati jednak broj ljudi kao i velike, razvijene zemlje. Jak institucionalni kapacitet na lokalnom nivou je ustvari temelj svakog demokratskog društva. Međutim, razne opstrukcije na državnom i federalnom nivou, kao i nedostatak volje i vizije, opstruiraju razvijanje ovakvih institucija iako su pokazatelj ogromnog potencijala“, kazao je on.

Naglasivši da se BiH ne smije pouzdavati u pomoć međunarodne zajednice da zaštiti njen osnovni interes, suverenitet i pravo na postojanje, Mujkić je kazao da samo ulaganje i izgradnja sopstvenih institucija kao i ulaganje u ljudske resurse, mogu biti granat prevladavanja trenutnih izazova kao i opstanka Bosne i Hercegovine.

“U ovakvoj situaciju, probosanske stranke moraju da razvijaju institucije, tj. državu tamo gdje mogu. Ako opstrukcije postoje na državnom i federalnom nivou, onda kantoni moraju ulagati u institucije koje su od državnog značaja, sami, ili u koordinaciji sa drugim kantonima. Samo tako BiH će biti u mogućnosti da se odupre sve većim i kompleksnijim prijetnjama, bile one lokalnog i regionalnog karaktera ili globalnog“, zaključio je Mujkić.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović istakao je da je riječ o važnoj temi u izuzetno teškom periodu punom velikih izazova pred Bosnom i Hercegovinom.

“Siguran sam da ćemo današnjom sesijom dobiti širi uvid u temu koliko i poticaj za dalje elaboriranje, senzibiliziranje i aktivnosti na ovo sigurnosno i prvorazredno političko pitanje u ovim historijskim okolnostima za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane“, kazao je Kulenović.

On je naglasio da zabrinjava ozbiljnost situacije i da je krajnje vrijeme da se poslušaju upozorenja koja dolaze i od zvaničnika NATO-a i prijateljskih zemalja koja su fokusirana na stabilnost i mir.

“Historijska je odgovornost na elitama, bile one intelektualne, morale, političke ili institucionalne kojima buduće generacije neće oprostiti obamrlost u vremenu. Oslonac na očekivanja samo od djelovanja internacionalnih subjekata u ime moralnih ili pravnih razloga nisu dovoljna garancija, niti pouzdan put za sticanje samopouzdanja i pridobijanje potrebnih savezništava. Razvijeni sistem odvraćanja i predupređenja baziran na sopstvenim snagama, organizaciji, edukaciji i sredstvima, jedina je pouzdana garancija uspjeha, kao i toliko puta u našoj prošlosti“, poručio je Kulenović.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#BiH #pred #sve #većim #sigurnosnim #izazovima

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker