POLITIKA

BiH treba izborni zakon koji neće biti produkt nametanja ili preglasavanja

Predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je danas pismo zvaničnicima Evropske unije (EU) vezano za Izborni zakon, a u kontekstu evropskog puta Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

Pismo je upućeno predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli, visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu i povjereniku Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliveru Varhelyiju.

“Predsjedateljica Krišto je podsjetila na nedavno otvaranje pregovora i kazala kako je svima u Bosni i Hercegovini jasno da je za Bosnu i Hercegovinu od posebnog značaja cjelokupna izborna reforma. Istaknula je kako Bosna i Hercegovina kao buduća zemlja članica Europske unije treba Izborni zakon koji neće biti produkt nametanja ili preglasavanja”, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Dodaje se da je Krišto podsjetila da se s posebnom pažnjom radi na usuglašavanju Izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Nadležno ministarstvo pravde je 21. marta 2024. uputilo u proceduru nacrt Zakona. Isti se trenutno nalazi u javnoj raspravi na koji svi u BiH u ovome trenutku mogu dati svoje komentare i amandmane.

Kazala je kako je nametanje opsežne međunarodne supervizije od čak 114 popravaka nespojivo s evropskom budućnosti BiH, a najpogubnije je za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, uzevši u obzir da se radi o zakonu na kojem počiva demokratski sustav i koji je poslije Ustava BiH, najvažniji pravni akt.

“Čvrsto držim da nametanje odluke o izmjenama i dopunama izbornog zakon BiH, za mene, kao predsjedateljicu Vijeća ministara BiH predstavlja jedan neočekivani izazov na koji ćemo, skupa s Vama, morati odgovoriti na način da se ne ugrozi naš EU put, kao niti rad institucija BiH, jer upravo institucije u BiH moraju preuzeti odgovornost za donošenje svih odluka”, navela je Krišto u pismu visokim zvaničnicima EU.

Krišto je dodala i da je potrebno “nastaviti suradnju i zajednički rad te jačati povjerenje i poštivanje između nas u BiH, te dati potporu rješenjima koje će biti rezultat rada institucija BiH”.

Iskazala je uvjerenje da je samo tako moguće napraviti iskorak nužno potreban za sve u BiH pa i evropski put.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt objavio je u utorak da je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koje se odnose na integritet izbornog procesa.

Tehničke izmjene podrazumijevaju da Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsjednike biračkih odbora, uvođenje skenera, identifikacije birača i videonadzora.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#BiH #treba #izborni #zakon #koji #neće #biti #produkt #nametanja #ili #preglasavanja

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker