SVIJET

Bjeloruska atletičarka na sigurnom, traži azil u ambasadi Poljske

Bjeloruska atletičarka Kristina Timanovskaya (24), koja je odbila da se ukrca na let za Bjelorusiju i izjavila da je njen tim protiv njene volje odveo na aerodrom, nalazi se “na sigurnom”, u Tokiju, saopštio je u ponedjeljak Međunarodni olimpijski komitet (MOK), prenosi Anadolu Agency (AA).

Tamanovskaya je kritikovala zvaničnike bjeloruskog tima na svom Instagram nalogu, a zatim je rekla da su je pokušali prisiliti da napusti Japan.

Bjeloruskinja je provela noć u aerodromskom hotelu, nakon što je u nedjelju navečer zatražila zaštitu od japanske policije na aerodromu Haneda, potvrdio je glasnogovornik MOK-a Mark Adams na konferenciji za novinare.

“MOK i Tokio 2020 nastaviće razgovore s njom i japanskim vlastima kako bi odredili sljedeći korak”, rekao je Adams i dodao da će odbor podržati sportistkinju u njenoj odluci.

Ovu informaciju potvrdio je i glavni sekretar japanske vlade Katsunobu Kato, koji je rekao je da je 24-godišnjakinja trenutno u “sigurnoj situaciji uz saradnju srodnih organizacija”.

U međuvremenu, Vadim Krisheyev iz Bjeloruske fondacije za sportsku solidarnost rekao je da se Timanovskaya nalazi u poljskoj ambasadi u Tokiju gdje je predala zahtjev za vizu. Rekao je da će joj viza koju traži omogućiti da zatraži politički azil u Poljskoj

Dodao je da joj je Fondacija kupila avionsku kartu za Waršavu, za let 4. augusta.

Timanoskaya tvrdi da je glavni trener Bjelorusije sinoć po japanskom vremenu pojavio u njenoj sobi u Olimpijskom selu i rekao joj da mora da pođe s njim i da je naređenje navodno dobio “s vrha”.

Atletičarka je odbila da se ukrca na let i rekla da neće da se vrati u Bjelorusiju.

Ona je u ponedjeljak trebala trčati na olimpijskim utrkama na 200 metara.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Bjeloruska #atletičarka #sigurnom #traži #azil #ambasadi #Poljske

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker