BALKAN

Bošnjačka djeca u odnosu na djecu srpske nacionalnosti diskriminirana u RS-u

Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska (RS), reagovao je na izjavu Branimira Kojića, predsjednika “Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila” zbog toga što su u “Prvoj osnovnoj školi” u Srebrenici djeca obavljala namaz, javlja Anadolu.

Salkić je kazao da je ovo atak na učenike koji na simboličan način prikazuju molitvu muslimana, pokušaj dodatne dehumanizacije učenika Bošnjaka u obrazovnom procesu u ovom bh. entitetu.

“Boračka organizacija koja baštini tekovine vojske koja je presuđena da je počinila genocid trebala bi da radi na katarzi svojih članova i suočavanju s teretom kojeg nose zbog počinjenog genocida nad Bošnjacima, a ne da komentarišu pojave u školama, za što postoje nadležne institucije. Kroz kontinuitet mog političkog djelovanja zagovaram otklanjanje svakog oblika diskriminacije u obrazovnom sistemu u ovom entitetu i to ću nastaviti činiti”, kazao je Salkić i dodao:

“Jasno je da su bošnjačka djeca u odnosu na djecu srpske nacionalnosti diskriminirana, jer im je uskraćeno pravo da imenuju i izučavaju svoj maternji bosanski jezik. Ovo potvrđuju i presude Vrhovnog suda Rs, Suda u Bijeljini i Suda u Srebrenici, kao i mišljenje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Činjenica da je krsna slava škola u ovom entitetu Svetog Save dokaz je pravoslavizacije obrazovnog sistema u ovom entitetu. Bošnjačka djeca su prisiljena učestovati u različitim programima tokom obilježavanja ove slave. Udžbenik historije nudi sadržaje da su vojska Rs i Ratko Mladić heroji i stvaraoci entiteta Rs, pri čemu zanemaruju činjenicu da su presuđeni za genocid i druge teške ratne zločine. Sve ovo moraju učiti i bošnjačka djeca”, rekao je Salkić.

Dodao je da su škole također okićene ikonama, a tokom obilježavanja Vaskrsa djeca bošnjačke nacionalnosti su često prisiljena biti dio programa, kako ne bi bila dodatno stigmatizirana u učionicama.

“Dokaz kakav je obrazovni proces je i nacionalna struktura zaposlenih, što ni na koji način ne odgovara strukturi učenika. Puno je primjera koji se mogu navesti u prilog argumentaciji sistemske diskriminacije Bošnjaka u obrazovnom procesu u ovom entitetu. Atak na učenike koji na simboličan način prikazuju molitvu muslimana je pokušaj dodatne dehumanizacije učenika Bošnjaka u obrazovnom procesu u ovom entitetu”, rekao je.

Na kraju je istakao da će Bošnjaci nastaviti pravnu i svaku drugu borbu za ravnopravnost.

“Djeca i nastavnici srpske nacionalnosti se redovito krste, a nisu rijetki ni primjeri osvještavanja škola prilikom početka školske godine, što po ‘pravednoj i visoko moralnoj boračkoj organizaciji’, proistekloj iz vojske koja je presuđena za počinjeni genocid nad Bošnjacima, svakako ne smeta. Mi ćemo nastaviti pravnu i svaku drugu borbu za našu ravnopravnost i vraćanje nasilno oduzetih statusnih prava, ne osvrćući se na mišljenje onih koji bi najsretniji bili da mi i ne živimo na svojim ognjištima”, rekao je Salkić.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Bošnjačka #djeca #odnosu #djecu #srpske #nacionalnosti #diskriminirana #RSu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker