POLITIKA

Bozay na Bledskom strateškom forumu: Solidarnost znači podjelu tereta

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Turkiye Mehmet Kemal Bozay izjavio je da su trenutno među najvećim sigurnosnim problemima u svijetu prehrambena sigurnost opskrba energijom, javlja Anadolu.

Bozay je bio jedan od govornika na panelu “Novi sigurnosni arhitekti” drugog dana Bledskog strateškog foruma u Sloveniji.

Na početku obraćanja podsjetio je na poznate riječi utemeljitelja Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka: ”Mir u zemlji, mir u svijetu“.

“Turski sigurnosni projekat je upravo sličan ovim riječima. Svi bi se trebali ujediniti kako bi uspostavili međunarodni mir i sigurnost”, rekao je Bozay.

Potom je ukazao na nova sigurnosna pitanja u svijetu.

“S njima se suočavamo nakon Hladnog rata. Trenutni sigurnosni problemi su sigurnost hrane i opskrba energijom. Nama su prioritet lanci snabdijevanja i lanci ishrane. Zbog našeg geografskog položaja nalazimo se u središtu ovih dešavanja”, kazao je.

Bozay je istakao da je prekidom žitnog koridora iz crnomorskih luka zabilježen rast cijena pšenice u svijetu od 37 posto.

Dodao je da su nova sigurnosna pitanja blisko povezana i sa klimatskim promjenama, te naglasio da je i pitanje globalne nejednakosti jedan od važnih svjetskih problema.

Potom je istakao značaj solidarnosti kako bi se povećao nivo sigurnosti.

“Solidarnost znači podjela tereta. Ako tome pristupimo na ovaj način, otvaramo put diplomatiji”, kazao je Bozay.

Bozay je u okviru sastanaka na Bledu razgovarao sa zvaničnicima Slovenije, Francuske, Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i Bosne i Hercegovine.

Bledski strateški forum, 18. po redu, održava se ove godine pod nazivom “Solidarnost za globalnu sigurnost”. Forum se završava danas nakon panela.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Bozay #Bledskom #strateškom #forumu #Solidarnost #znači #podjelu #tereta

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker