BALKANNAJNOVIJE VIJESTI

Brisel: U sjedištu NATO-a obilježena 17. godišnjica osnivanja Oružanih snaga BiH

Uz ministra obrane BiH Sifeta Podžića, domaćini prijema bili su ambasador BiH pri sjedištu NATO-a Mitar Kujunđić, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u i vojni predstavnik BiH pri Evropskoj uniji brigadir Edin Fako te zamjenik šefa vojnog dijela..

Sarajevo

Povodom 17. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Misija BiH pri sjedištu NATO-a u Briselu, 7. decembra 2022. godine, upriličila je svečani prijem, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uz ministra obrane BiH Sifeta Podžića, domaćini prijema bili su ambasador BiH pri sjedištu NATO-a Mitar Kujunđić, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u i vojni predstavnik BiH pri Evropskoj uniji brigadir Edin Fako te zamjenik šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u i vojni izaslanik BiH u Kraljevini Belgiji brigadir Darijo Pajić.

Svečanom prijemu prisustvovao je veliki broj zvaničnika iz Međunarodnog štaba NATO-a, Međunarodnog vojnog štaba NATO-a, ambasadora i vojnih predstavnika država partnera, predstavnika Međunarodnog štaba EU-a, vojnih predstavnika pri EU-u, vojnih izaslanika akreditovanih u Belgiji, kao i osoblje Misije BiH pri EU-u.

U prigodnom obraćanju, brigadir Fako je istaknuo dostignuća OS BiH u protekom periodu, posebno istaknuvši aktivnosti na pomoći civilnim institucijama u trenucima elementarnih nepogoda te uspjeh Bataljonske grupe lake pješadije, koja je na ovogodišnjem završnom ocjenjivanju NEL-2, a koje su obavili ocjenjivači NATO-a i partnerskih zemalja, proglašena borbeno spremnom i dobila ocjenu “odličan“. Fako je naglasio izvrsnu saradnju s NATO-om i partnerskim zeljama iz EU-a.

Prisutnima se obratio i predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a (MC) admiral Rob Bauer, koji je u svom govoru pohvalio OS BiH kao stabilnog partnera, koji je opravdao tvrdnju da je reforma odbrane najuspješnija reforma u Bosni i Hercegovini. Bauer je izrazio očekivanja za nastavak unapređenja odnosa s BiH i pridruženje Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama.

Gosti prijama mogli su pogledati i promotivne filmove o Bosni i Hercegovini, uključujući i video o uspješnom ocjenjivanju NEL-2 na poligonu Manjača, zaključili su iz Ministarstva odbrane BiH.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker