NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Britanski hirurg Ebu Sitte nakon Gaze: Najteže je bilo liječenje djece

Svaka tri dana čujete da su naše kolege ranjene ili ubijene od strane Izraelaca. Tokom ovog rata, Izraelci su ubili 300 ljekara i medicinara, rekao je britanski kirurg palestinskog porijekla Gassan Ebu Sitte

Britanski hirurg palestinskog porijekla Gassan Ebu Sitte je 9. oktobra s “Ljekarima bez granica” (MSF) otišao u Pojas Gaze kako bi pomagao Palestincima koji su bili pod izraelskim napadima, javlja Anadolu.

Tamo je proveo 40 dana, a kako je kazao, Izrael ima za cilj da Gazu učini nenastanjivim mjestom.

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Ebu Sitte u Gazu je stigao 9. oktobra preko Egipta, dva dana nakon početka izraelskih napada.

Radio je do 18. novembra u jako lošim uslovima u bolnicama Al-Shifa i Al-Ahli.

Britanski kirurg je preko različitih medija pokušavao svijetu prenijeti šta se dešava u Pojasu Gaze.

Ostat će upamćeno njegovo obraćanje medijima i svijetu među tijelima nakon izraelskog napada na bolnicu Al-Ahli 17. oktobra u kojem je ubijeno skoro 500 ljudi.

Nakon 40 dana morao je napustiti Gazu, jer tamo nisu bili u prilici pomagati zbog nedostatka lijekova i medicinskih potrepština. Vratio se u Veliku Britaniju.

U Holandiju je došao da prati sudske procese na Međunarodnom krivičnom sudu i Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Za Anadolu je govorio o stanju u bolnicama u Gazi, medicinskim poteškoćama i neobjavljenom intervjuu koji je s njim uradio Muntasir al-Sawaf, kamerman agencije Anadolu, koji je radio kao slobodni reporter u blokiranom Pojasu Gaze, a koji je ubijen 1. decembra u izraelskom zračnom napadu.

​Među dokazima predstavljenim u slučaju “genocid” koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde, predstavljene su fotografije agencije Anadolu. Knjiga pod nazivom “Dokazi” sadrži dokumentovane slike koje razotkrivaju izraelske zločine u Gazi.

Gledajući fotografiju na prvoj stranici knjige “Dokazi”, napravljenu dok je davao izjavu među tijelima djece u noći kada je bombardovana bolnica Al-Ahli, Ebu Sitte je rekao:

“Ova fotografija je snimljena u noći masakra u bolnici Al-Ahli. Stigao sam u bolnicu gdje je bilo mnogo porodica. Na to područje, gdje su se sklonile porodice, oko 18 sati je ispaljena raketa. Ubijeno je oko 480 osoba.”

Ispričao je da su pokušali spasiti povrijeđene u bolnici odmah nakon masakra, a zatim ih prebaciti u bolnicu Al-Shifa.

Objasnio je da su izraelski političari i vojni čelnici vrlo otvoreni govoreći da žele Gazu učiniti nenastanjivom.

“Oni žele očistiti Gazu od njenog stanovništva. Jedan od najefikasnijih načina da se mjesto učini nenastanjivim je uništavanje zdravstvenog sistema u Pojasu Gaze, kao što to rade Izraelci”, pojasnio je Ebu Sitte.

Govorio je i o teškim uslovima u kojima rade zdravstveni radnici i o nedostatku medicinskih potrepština.

“Na kraju nam je ponestalo morfijuma i materijala za anesteziju koje koristimo da smanjimo bol tokom operacija. Nažalost, budući da nismo uspjeli da na vrijeme operišemo mnoge pacijente, došlo je do infekcija kod mnogih ljudi. Jedini način da ih spasimo bile su medicinske intervencije bez anestezije”, objasnio je Ebu Sitte.

Podsjetio je da je svakodnevno stizao veliki broj povrijeđenih i da je bilo nemoguće svima u isto vrijeme pružiti adekvatnu njegu. Bili su ograničeni kada je riječ o operacionim salama, pa su radili najhitnije operacije.

Ebu Sitte je naveo da su se uslovi rada pogoršavali iz dana u dan zbog intenzivnog bombardovanja.

“Povrijeđeni su prebačeni iz jedne bolnice u drugu. I ja sam također išao iz jedne bolnice u drugu i iz tog razloga smo izgubili veći broj pacijenata”, ispričao je britanski hirurg.

Govorio je i o intervjuu koji je s njim uradio Muntasir al-Sawaf, kamerman agencije Anadolu, a koji je ubijen nekoliko dana kasnije u jednom od izraelskih napada. Razgovor nikada nije objavljen.

Naveo je da je razgovor bio o uslovima u bolnicama, a Al-Sawaf je snimio i ranjene u bolnici. Snimao je situaciju u Gazi i ranjene iako je nakon napada na bolnicu Al-Ahli postojala prijetnja od narednih napada.

“Bio je veoma hrabar mladić. Nakon što je napadnuta bolnica Al-Shifa i Al-Ahli je postala jedina bolnica koja djeluje u Gazi, pokušavali smo da se nosimo sa liječenjem 500 povrijeđenih ljudi, nekoliko dana odsječeni od vanjskog života. Al-Sawaf je došao kod nas i sastao se sa mnom i kolegom hirurgom. Bio sam veoma iznenađen koliko je hrabar bio”, ispričao je Ebu Sitte.

Poručio je da mu je bilo jako teško dobijati informacije o smrti ljudi koje je poznavao i sa kojima je radio.

“Nažalost, nakon što sam napustio Gazu, čuo sam da je moja koleginica, koja je bila medicinska sestra u bolnici Al-Shifa, ubijena zajedno sa svojim bratom. Nekoliko dana kasnije, saznali smo da je ubijen i direktor odjela za hitne slučajeve Haysam Abu Hani zajedno sa svojom ženom i djecom. Svaka tri dana čujete da su naše kolege ranjene ili ubijene od strane Izraelaca. Tokom ovog rata, Izraelci su ubili 300 ljekara i medicinara”, istakao je Ebu Sitte.

Opisujući jedan svoj prosječan dana u Gazi, rekao je da je njemu, koji je također roditelj, psihički izuzetno teško bilo liječiti djecu.

“Radio sam 10 do 12 operacija dnevno”, naglasio je Ebu Sitte.

Navodeći da su odlučili da napuste Gazu nakon što su nestale zalihe anestezije u bolnici Al-Ahli, poručio je:

“Da je bilo do mene, ne bih otišao. Osjećate odgovornost prema svojim kolegama i pacijentima koje ne želite da ostavite iza sebe.”

Vrijeme provedeno u Gazi je nešto što je, kako je kazao, promijenilo njegov život.

“Potrebno je vrijeme da shvatiš šta se dogodilo”, dodao je Ebu Sitte koji bi uskoro treba doći u Turkiye kako bi primio nagradu “TRT World Citizen Award” koju mu je dodijelio TRT.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker