BALKANNAJNOVIJE VIJESTI

Brnjac: Ulazak u eurozonu i Schengen čini Hrvatsku još konkurentnijom u turizmu

Podaci sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew

Ministarstvo turizma i sporta Hrvatske saopćilo je da je tokom 2022. godine u toj zemlji ostvareno 18,9 miliona dolazaka i 104,8 miliona noćenja, što je 37 posto više dolazaka i 25 posto više noćenja u odnosu na 2021. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju se navodi da su strani turisti prošle godine u Hrvatskoj ostvarili 92,3 miliona noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 12,5 miliona noćenja. Ostvareno je 91 posto dolazaka i 96 posto noćenja ostvarenih u 2019. godini.

Prvi su to podaci sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew).

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (29,5 miliona), Splitsko-dalmatinskoj (19,5 miliona) i Primorsko-goranskoj županiji (18,3 miliona). Zatim slijede Zadarska županija (14,9 miliona noćenja), Dubrovačko-neretvanska (8 miliona) te Šibensko-kninska županija (6,8 miliona). Promatrajući rezultate destinacija, najviše je noćenja u 2022. godini ostvareno u Rovinju (4,2 miliona), Dubrovniku (3,8 miliona), Poreču (3,4 miliona), Splitu (3,1 milion) i Medulinu (3 miliona).

Gledano prema tržištima, u 2022. godini najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (24,9 miliona), Slovenije (10,1 miliona), Austrije (8,2 miliona), Poljske (6,7 miliona), Češke (6 miliona), Italije (4,2 miliona), Ujedinjene Kraljevine (3,7 miliona), Slovačke (3,3 miliona) i Nizozemske (3,3 miliona). Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (39,4 miliona), hotelima (22,9 miliona) i kampovima (20,8 miliona).

“Čestitam još jednom svim turističkim djelatnicima i svima onima koji su doprinijeli ovoj povijesnoj turističkoj godini. Ostvarili smo rezultate koji su na razini dosad rekordne 2019. godine kada je u pitanju turistički promet, dok smo prihode već u prvih devet mjeseci premašili za više od milijardu eura. Već u prvih devet mjeseci premašene su i procjene HNB-a o prihodima od stranih turista za cijelu 2022. godinu, koje su govorile o ukupno 11,3 milijardi eura. U tom kontekstu očekujemo kako će prihodi od stranih turista za 2022. godinu iznositi oko 13 milijardi eura, što je odličan pokazatelj rasta kvalitete ponude kao i nastavka potražnje za Hrvatskom. Ova godina bila je rekordna i u pogledu nekih od naših najvećih tržišta poput Njemačke, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke i Nizozemske s kojih smo ostvarili gotovo 800.000 dolazaka više nego li u 2019. godini. To je i odlična najava za 2023. godinu posebice u kontekstu ulaska Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu. Naš fokus u 2023. godini ostaje na kvaliteti, održivosti i inovativnosti kako bi uspjesi turizma bili dugoročni te dodatno doprinijeli cjelokupnom gospodarskom i društvenom razvoju Hrvatske“, istaknula je hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ona je dodala da ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen čini Hrvatsku još konkurentnijom u turizmu.

“Ušli smo optimistično u 2023. godinu u kojoj nas čeka implementacija novog Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma, novi krovni komunikacijski koncept i slogan te novi marketinški smjer prema održivom razvoju i očuvanju resursne osnove po kojoj nas prepoznaju i hvale milijuni gostiju diljem svijeta. U 2023. godini cilj nam je potpuni oporavak turizma, dosezanje predpandemijskih turističkih rezultata na razini cijele zemlje te još jača disperzija turističkog prometa na pred i posezonu. Naglasak ćemo staviti na promociju hrvatskih otoka, skrivenih bisera hrvatske turističke ponude u unutrašnjosti zemlje, luksuznu ponudu, gastronomiju, ali i sve one turističke proizvode koji generiraju turističku potrošnju tijekom cijele godine“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić najavivši kako je pred nama, s obzirom na inflaciju, rast cijena energenata te geopolitičke napetosti još jedna vrlo zahtjevna i izazovna turistička godina.

Prihodi od stranih turista za 23 posto veći nego li u istom razdoblju 2019. godine

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih devet mjeseci 2022. godine, prihodi stranih turista iznosili su 11 milijardi i 641 milion eura, što predstavlja rast od 43 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, odnosno prihodovano je tri milijarde i 527 miliona eura više. U odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine, prihodovano je dvije milijarde i 206 miliona eura više, odnosno prihodi od stranih turista u 2022. godini su za 23 posto viši nego li u istom razdoblju 2019. godine.

Prije tome su u trećem tromjesečju 2022. godine prihodi stranih turista iznosili 8 milijardi i 469 miliona eura što predstavlja rast od 27 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. U odnosu na treće tromjesečje 2019. godine, prihodi od stranih turista u trećem tromjesečju 2022. godine su za 28 posto viši nego li u istom razdoblju 2019. godine.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker