NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Broj poginulih povećan na 3.549, u regiji proglašeno tromjesečno vanredno stanje

Imamo 3.549 poginulih, 22.168 povrijeđenih. Najveća naša utjeha je da smo do sada ispod ruševina spasili više od 8.000 naših građana, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak tokom obraćanja javnosti

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.549 osoba je poginula, dok je najmanje 22.168 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turkiye.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da je u regijama pogođenim razornim zemljotresima proglašeno tromjesečno vanredno stanje, javlja Anadolija.

„Imamo 3.549 poginulih, 22.168 povrijeđenih. Najveća naša utjeha je da smo do sada ispod ruševina spasili više od 8.000 naših građana“, rekao je Erdogan u utorak tokom obraćanja javnosti.

Broj poginulih povećan na 3.549, u regiji proglašeno tromjesečno vanredno stanje

Također je kazao kako je deset pokrajina koje su pretrpjele najrazornije posljedice zemljotresa proglašeno područjima katastrofe koja utiče na opći život.

„U regijama pogođenim zemljotresom proglašeno tromjesečno vanredno stanje. Na osnovu odluke o tromjesečnom vanrednom stanju brzo ćemo završiti procese u Predsjedništvu i Parlamentu“, rekao je Erdogan.

Dodao je kako se akcija traganja i spašavanja preživjelih nastavljaju.

“Više od 53.000 spasilaca, medicinskog i drugog osoblja aktivno na području pogođenom zemljotresima, te da s pomoći izvana taj broj kontinuirano raste”, rekao je Erdogan.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.​​​​​​​

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker